Ön itt áll: PályázóknakHírek, eseményekHírekA Hivatal hírei
Konferencia az élelmiszeripari innovációk finanszírozási lehetőségeiről
2019. május 23.
Módosítás: 2019. május 30.
Olvasási idő: 2 perc
Az élelmiszergazdaság ötvözése a digitális technológiákkal az elmúlt néhány évben jelentős kutatás-fejlesztési és gazdaságélénkítő potenciállal bíró területté vált Magyarországon. Az agrár- és élelmiszeripari szereplők innovációjának finanszírozására számos kormányzati és magánkezdeményezésű megoldás jelent meg a piacon. Ezek áttekintése állt a 2019. május 17-én első alkalommal megrendezéett Élelmiszergazdasági Innovációk Finanszírozási Konferenciájának fókuszában, ahol szakmai szereplők, szakértők és befektetők mellett az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára, valamint a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökhelyettese is felszólalt.

Az agrárium világszerte egyre nagyobb kihívásokkal szembesül: a népességnövekedés és a szélsőséges klimatikus viszonyok miatt kiemelt jelentősége van a hatékonyság növelésének, az innovatív megoldások elterjesztésének. A növekedés és az innováció elengedhetetlen feltétele, hogy a technológia mellett a vállalkozások üzleti, pénzügyi kultúrája is fejlődjön, és a forrásokat tudatosan, hosszú távú stratégia mentén használják fel, hogy fenntartható, az ágazat számára tartósan jövedelmező megoldások szülessenek. Az Agrárinformatikai Klaszter és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által ennek jegyében szervezett konferencia célja az volt, hogy bemutassa azokat a jelenleg elérhető és a közeljövőben várható forrásokat, amelyek az új termékek és innovációk létrejöttét, piacra lépését segítik.

A konferencia tartalmas szakmai programját az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH), valamint az Agrárminisztérium (AM) előadásai vezették fel. Dr. Nagy Ádám iparági stratégiáért felelős helyettes államtitkár előadásában beszélt az ITM víziójáról, mely szerint a legfőbb cél a magyarok életminőségének javítása a hazai tulajdonú vállalatok hozzáadott értékének növelése révén. Mindehhez erős magyar vállalkozásokra, stabil munkahelyekre, növekvő bérekre van szükség olyan kulcsiparágak fejlesztésén és fenntartható működtetésén keresztül, mint pl. az élelmiszergazdaság. Sebők Katalin, az NKFI Hivatal kutatás-fejlesztési elnökhelyettese előadásában bemutatta a K+F ráfordítások iparági megoszlását, amelyből 6%-kal részesedik a mezőgazdaság, az erdészet és a halászat, míg az élelmiszeripari kutatás-fejlesztés további 6%-ot jelent. Beszélt a vállalati innováció jelentőségéről, a megújuló KFI stratégiáról, valamint azokról a versenypályázati felhívásokról, amelyek összesen mintegy 90 milliárd forint keretösszeggel az élelmiszergazdaság számára is elérhetők. A plenáris rész zárásaként az Agrárminisztérium részéről dr. Felkai Beáta Olga főosztályvezető ismertette az élelmiszergazdaság sajátosságait és várható stratégiai változásait.

Az intézményi bemutatkozókon túl az „ARÉNA” szekcióban az iparág és a finanszírozási oldal szakértői (Darabos Tamás – Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, Koós Ákos – Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft., Kiss Gábor – Bonitás Befektetési Alapkezelő, dr. Mogyorósi Péter – LC Innoconsult, Kiss Tamás – Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal) osztották meg tapasztalataikat és kerestek válaszlehetőségeket az agrárium innovációs potenciáljának növelésére. Majd pódiumbeszélgetés keretében a szektor már elismert vállalkozásai számoltak be finanszírozási és piacépítési sikertörténeteikről.

 

Élelmiszergazdasági Innovációk Finanszírozási Konferenciája, 2019. május 17.
Az első alkalommal megrendezésre került konferencián szakmai szereplők, szakértők és befektetők mellett az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára, valamint az NKFI Hivatal elnökhelyettese is felszólalt.
Utolsó módosítás: 2019. május 30.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?