Ön itt áll: PályázóknakHírek, eseményekHírekA Hivatal hírei
Nemzeti Kutatási Infrastruktúra Kérdőív: Megkezdődött a hazai kutatási infrastruktúrák 2023-2024. évi minősítési folyamata
2024. január 05.
Módosítás: 2024. február 23.
Olvasási idő: 4 perc

Módosult az online kérdőívek véglegesítésének határideje: 2024. március 18. (hétfő) 23:59 (CET)

Az eredményes kutatás alapvető feltétele, hogy magas minőségű, nemzetközi összehasonlításban is versenyképes kutatási infrastruktúrák álljanak rendelkezésre.

Idén újabb kérdőíves felméréssel folytatódik a hazai kutatási infrastruktúrák áttekintése: a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal célja, hogy a Nemzeti Kutatási Infrastruktúra Bizottság szakmai közreműködésével kidolgozott módszertan szerint azonosítsa azokat a kutatási infrastruktúrákat, amelyek egyedisége és tudományos kiválósága nem csak nemzeti szinten kimagasló, hanem kapcsolatai, együttműködése és elismertsége révén nemzetközi viszonylatban is jelentős.   
Magyarországon számos ilyen kutatási infrastruktúra működik a legkülönbözőbb tudományterületeken. Ezek szisztematikus számba vétele fontos lépés afelé, hogy az általuk kínált lehetőségek és szolgáltatások még szélesebb körben hasznosuljanak. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal) 2021-ben erre a célra átfogó kérdőívet és értékelési eljárásrendet dolgozott ki, a nemzetközi trendek figyelembevételével és a hazai adottságok ötvözésével. A kérdőív kialakítása és a felmérés megvalósítása a Nemzeti Kutatási Infrastruktúra Bizottság (NKIB) szakmai közreműködésével történt. Az országos lefedettségű, kétlépcsős kérdőíves felmérés a teljes magyar kutatói társadalmat mozgósította: összesen 98 válasz érkezett, amelyet egy előzetesen felállított értékelési eljárással az NKIB külső szakértők bevonásával értékelt. A felállított kritériumrendszer alapján 50 hazai kutatási infrastruktúra és hálózat nyerte el a „Kiváló Kutatási Infrastruktúra” címet, további 5 kutatási infrastruktúra és hálózat pedig „Ígéretesen Fejlődő Kutatási Infrastruktúra” minősítést kapott, míg az ELI ALPS és a ZalaZone kiemelt, stratégiai jelentőségű kutatási infrastruktúraként lett nevesítve.

A kiadvány magyar és angol nyelven elérhető az NKFI Hivatal honlapján.

---

Az újabb, 2023-2024. évi kérdőíves felmérés egyrészt frissíteni fogja a 2021-ben minősített kutatási infrastruktúrák adatait, másrészt további szereplőknek is lehetőséget ad, hogy a hazai kutatási infrastruktúrák legjobbjai közé kerüljenek. A kérdőívet a felsőoktatási intézmények, a HUN-REN hálózat kutatóintézetei és a nagyobb állami kutatóintézetek közvetlenül megkapják, de rajtuk kívül más szereplőket is bátorítunk a kitöltésre, melynek végső határideje 2024. február 29.

A minősítés fő szempontjai

 1. Egyediség, tudományos kiválóság, országos stratégiai jelentőség, hazai kapcsolatrendszer
  Hazai szinten kiemelkedő jelentőségű az adott (vagy több) tudományterületen, szerves része a hazai élvonalbeli kutatásoknak, formális módon (pl. megállapodások) is együttműködik az intézményén kívüli tudományos közösségekkel, szerveződésekkel, a kutatási infrastruktúrákhoz kapcsolódó publikációs teljesítmény.
 2. Nemzetközi együttműködések, kapcsolatok
  Része-e (pl. Node funkcióban) az ESFRI Útiterven szereplő, illetve más nemzetközi kutatási infrastruktúráknak, hálózatnak, partnerszervezettel intézményközi vagy egyéb együttműködés megvalósul-e, részt vesz-e H2020/HE vagy egyéb nemzetközi projektekben.

 3. Nyílt hozzáférés és felhasználás
  Szervezeten kívüli hazai és nemzetközi felhasználók hozzáférése, felhasználó PhD hallgatók száma, kapcsolódás H2020/HE ERC/MSCA programokhoz, a keletkezett mérési eredmények hozzáférhetőségének biztosítása.

 4. Oktatás és utánpótlás-nevelés
  Szerepel-e valamely felsőoktatási kurzus elméleti/gyakorlati tananyagában, része-e valamely doktori iskola tananyagának.

 5. Ipari innovációs együttműködések.

Az új Kiváló Kutatási Infrastruktúrák és hálózatok kiválasztása, valamint a meglévők értékelése és minősítése a kérdőív kérdéseire adott válaszok kritériumrendszere alapján a Nemzeti Kutatási Infrastruktúra Bizottság bevonásával történik. Mind a 2021. évi, mind a 2023-2024. évi minősítés keretében kiválasztott kutatási infrastruktúrák jogosultak lesznek a „Kiváló Kutatási Infrastruktúra / Excellent Research Infrastructure” cím használatára. Az újonnan elismerést nyert kutatási infrastruktúrák számára tanúsítványt készítünk, melynek digitális változatát használhatják majd online kommunikációs felületeiken is.

 • Kutatási Infrastruktúra kérdőív

  Az önállóan, egy intézmény által működtettet kutatási infrastruktúrák esetében a Nemzeti Kutatási Infrastruktúra Kérdőív 2023-2024 - Kutatási Infrastruktúra kérdőív kitöltése szükséges.
  A kérdőív PDF formátumban itt letölthető.
  A kérdőív itt elérhető.
 • Kutatási Infrastruktúra Hálózat kérdőív

  Kutatási infrastruktúra hálózatok esetében a Nemzeti Kutatási Infrastruktúra Kérdőív 2023-2024 - Kutatási Infrastruktúra Hálózat kérdőív kitöltése szükséges.
  A kérdőív PDF formátumban itt letölthető.
  A kérdőív itt elérhető.
 • GINOP Plusz kutatási infrastruktúra kérdőív

  Kiemelten fontos szempont, hogy az Európai Regionális Fejlesztési Alap által társfinanszírozott GINOP Plusz operatív program kutatási infrastruktúrákat célzó pályázataiban jogosultsági feltételként fog megjelenni a „Kiváló Kutatási Infrastruktúra” minősítés megléte. A GINOP Plusz forrásokra vonatkozó tervek felmérése érdekében ezért egy külön kérdőív kitöltésére is sor kerül a 2023-2024. évi felméréssel egy időben.
  A kérdőív PDF formátumban itt letölthető.
  A kérdőív itt elérhető.

Az online kérdőívek véglegesítésének határideje:
2024. március 18. (hétfő) 23:59 (CET).

Kérdés esetén keressen minket bizalommal a kutinfra@nkfih.gov.hu címen.

Utolsó módosítás: 2024. február 23.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?