Ön itt áll: A HivatalrólNemzetközi kapcsolatokNemzetközi szervezetekSzakmai együttműködések, programokEurópai együttműködés a tudományos és műszaki kutatások területén (COST)
Európai együttműködés a tudományos és műszaki kutatások területén (COST)
Európai együttműködés a tudományos és műszaki kutatások területén (COST)
2003. február 16.
Módosítás: 2021. április 14.
Olvasási idő: 3 perc

COSTCélja európai szinten összhangba hozni a nemzeti forrásokból támogatott műszaki és tudományos alapkutatásokat.

Szakmai együttműködés/program rövid neve COST
Angol név European Cooperation in Science and Technology
Magyar név Európai Tudományos és Technológiai Együttműködés
Hivatalos honlap www.cost.eu
Alapítás éve 1971
Tagországok száma 38
Részt vevő országok az EU 28 tagállama, Albánia, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Izland, Moldova, Montenegró, Norvégia, Svájc, Szerbia, Törökország
Magyarország csatlakozása 1991
Államigazgatási képviselő

Képviselet, COST Titkárság
Tóth Orsolya
COST CSO magyar képviselő, COST nemzeti koordinátor
Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal
Nemzetközi Kapcsolatok Főosztálya
1077 Budapest, Kéthly Anna tér 1.
Tel.: +36 1 896 3744
E-mail: orsolya.toth2@nkfih.gov.hu

Tagdíjbefizetések alakulása 2015: -
2016: -
2017: -
2018: 5 061 EUR (≈ 1,6 millió HUF)
2020: -

A szakmai együttműködés/program rövid bemutatása

 • Az Európai Bizottság támogatásával a H2020 költségvetéséből is részesedik.
 • Nemzeti kutatóintézetek, egyetemek, ipari vállalatok kutatási tevékenységét összehangoló akciók.
 • Az akciók témáit alulról szerveződő kezdeményezések formájában maguk a kutatók határozzák meg.
 • A legfőbb kritérium a tudományos kiválóság.
 • Magyar részvétel COST-akciókban.

A tagságból származó hazai előnyök, haszon

 • Jó lehetőség a fiatal kutatók bekapcsolódására a nemzetközi tudományos vérkeringésbe.
 • Hozzáférés a legfrissebb kutatási eredményekhez; a közös kutatás eredményeit a részt vevő országok általában szabadon felhasználhatják.
 • 2015-ben 493 magyar kutató vett részt COST-akciókban, 39%-uk volt fiatal kutató, összesen 612 385 EUR jutott Magyarországra a kutatói hálózatosodást célzó költségvetésből.
 • 2016-ban 456 magyar kutató vett részt COST-akciókban, 25%-uk volt fiatal kutató, a futó akciók 72%-ában vettek részt magyar kutatók; a költségvetésből 486 000 EUR jutott Magyarországra.
 • 2017-ben 453 magyar kutató vett részt COST-akciókban, 28%-uk volt fiatal kutató, a futó akciók 73%-ában vettek részt magyar kutatók; a költségvetésből 484 000 EUR jutott Magyarországra.
 • 2018-ban 450 magyar kutató vett részt COST-akciókban, 33%-uk volt fiatal kutató, a futó akciók 75%-ában vettek részt magyar kutatók; a költségvetésből 502 000 EUR jutott Magyarországra.
 • Kutatóink tipikusan az alábbi területeken nyernek támogatást: informatika, közlekedés, telekommunikáció, anyagtudomány, környezetvédelem, erdészet és erdészeti termékek, agrártudomány és biotechnológia, élelmiszer-technológia, társadalomtudomány, orvosi kutatások, általános mérnöki tudományok, kémia, meteorológia, fizika.

Csatlakozás COST akcióhoz

Egy adott COST akcióhoz történő csatlakozáshoz az alábbi nyilatkozatot kell kitöltve, aláírva e-mailben és postán is a COST nemzeti koordinátor részére elküldeni

Nyilatkozat

Kérjük, hogy csatlakozás előtt a kutatók vegyék fel a kapcsolatot az akció vezetőjével (Action Chair), és az akció vezetőjével folytatott egyeztetés után küldjék meg a nyilatkozatot a COST nemzeti koordinátor részére.

Finanszírozás

A COST a Management Committee ülésekre való kiutazáshoz, workshopokon, akciókhoz kapcsolódó konferenciákon való részvételhez, kutatói mobilitáshoz (short-term scientific missions, STSM), illetve az akciók eredményeihez kapcsolódó disszeminációs tevékenységekhez nyújt támogatást. A COST-akciók kutatási költségeit a résztvevők maguk teremtik elő saját intézményi forrásaikból, elkülönített központi keret a kutatás finanszírozására nincs. A magyar kormány képviselője csak akkor írhatja alá egy-egy akció közös szándéknyilatkozatát (Memorandum of Understanding) – amely a csatlakozás hivatalos kifejezése –, ha biztosított a vállalt kutatási tevékenység pénzügyi háttere.

A COST együttműködés érvényben lévő szabályai szerint – a keretprogram költségvetéséhez hozzájáruló COST-tagországok kutatói (így a magyar kutatók is) az igazgató bizottsági és a munkacsoportüléseken való részvételük költségeinek utólagos megtérítését kérhetik a COST-tól.

Utolsó módosítás: 2021. április 14.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?