Ön itt áll: A HivatalrólNemzetközi kapcsolatokNemzetközi szervezetekNemzetközi kutatási infrastruktúrákNemzetközi Termonukleáris Kísérleti Reaktor (ITER)
Nemzetközi Termonukleáris Kísérleti Reaktor (ITER); Fusion for Energy (F4E)
Nemzetközi Termonukleáris Kísérleti Reaktor (ITER); Fusion for Energy (F4E)
2014. május 15.
Módosítás: 2022. október 12.
Olvasási idő: 2 perc
ITERA Fusion for Energy (F4E) európai uniós ügynökség a Nemzetközi Kísérleti Termonukleáris Reaktor (International Thermonuclear Experimental Reactor, ITER) felépítéséhez kapcsolódó európai hozzájárulásért felelős szervezet. Az F4E feladata az ITER európai gyártású komponenseinek elkészíttetése, a vonatkozó ipari beszállítói és kutatási szerződések kezelése, a Japánnal kötött kiegészítő együttműködési megállapodás (Broader Approach, BA) végrehajtása, valamint az ITER-t követő demonstrációs fúziós erőmű (DEMO) megvalósítását célzó kutatások és tervező munka irányítása.
Kutatási infrastruktúra rövid neve ITER/F4E
Angol név International Thermonuclear Experimental Reactor/ Fusion for Energy
Magyar név Nemzetközi Kísérleti Termonukleáris Reaktor
Hivatalos honlap https://www.iter.org/
http://fusionforenergy.europa.eu/
Alapítás éve 2006
ESFRI projekt/landmark Nem ESFRI vonatkozású
Kutatási infrastruktúra székhelye Franciaország, Cadarache
Tagországok száma 7 oldalú együttműködés
Részt vevő országok Európai Unió (Euratom), Japán, Oroszország, USA, Kína, Dél-Korea, India
Magyarország csatlakozása 2007
Magyarországi partnerintézmények Energiatudományi Kutatóközpont
Államigazgatási képviselő Siegler András
F4E Governing Board magyar szakpolitikai delegált
E-mail: andras.siegler@nkfih.gov.hu
Szakmai képviselő Veres Gábor
laboratóriumvezető
Energiatudományi Kutatóközpont, Fúziós Technológia Laboratórium
A tagdíjbefizetések alakulása 2018: 37 400 EUR (≈ 12,2 millió HUF)
2019: 34 400 EUR (≈ 12 millió HUF)
2020: 41 500 EUR (≈ 13,3 millió HUF)
2021: 41 400 EUR (≈ 14,8 millió HUF)
2022: 48 600 EUR (≈ 19 millió HUF)

A tagságból származó hazai előnyök, haszon

A magyar fúziós energetikai kutatások és ipari beszállítások idehaza mintegy 90 embert foglalkoztatnak kb. 45 teljes munkaidőt (FTE) kitevő emberi erőforrással, és több mint 1.5 millió euró éves árbevétellel. Ennek hozzávetőlegesen 30-40%-a köthető alap- és alkalmazott kutatásokhoz – melynek legnagyobb hazai szereplője az Energiatudományi Kutatóközpont (EK), a fennmaradó rész pedig hazai kis- és középvállalkozások közvetlen ipari beszállításai az ITER Nemzetközi Szervezet számára.

Az elmúlt években jelentős eltolódás történt a kutatás jellegű tevékenységektől az ipari gyártás-fejlesztés felé, és a tendencia további eltolódást prognosztizál. Csak 2021-ben mintegy ötmillió euró értékben nyertek el hazai vállalkozások megbízásokat az ITER-től – önállóan és az Energiatudományi Kutatóközponttal konzorciumban is. A munkák elsősorban plazma-méréstechnikai (diagnosztikai) és plazma-szabályozó rendszerek, alrendszerek kifejlesztését, valamint egyes reaktortechnológiai alkatrészek gyártását érintik. Az EK koordinálja a hazai magfúziós kutatásokat és – az ITER és a DEMO megvalósítását is támogatva – európai közös program keretében folytat kutatásokat más európai fúziós berendezéseken is.

Összegezve: a hazai magfúziós energetika területén sikeresen megvalósult és egyre hatékonyabban működik a kutatóintézetektől az ipari szereplőkig érő innovációs láncolat. Az alvállalkozókat is figyelembe véve, legalább 20 olyan hazai vállalkozás van, amelyek üzleti portfóliójában a fúziós energetikai piac jelentős helyet foglal el.

Az ITER F4E bemutatása

Utolsó módosítás: 2022. október 12.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?