Ön itt áll: A HivatalrólNemzetközi kapcsolatokNemzetközi szervezetekSzakmai együttműködések, programokTevékeny és Önálló Életvitel Program (AAL)
Tevékeny és Önálló Életvitel program (AAL)
Tevékeny és Önálló Életvitel program (AAL)
2015. január 30.
Módosítás: 2021. április 14.
Olvasási idő: 3 perc

AALCélja az idősek életvitelének segítése infokommunikációs eszközök és szolgáltatások kifejlesztése révén. Otthon, a közösségben és a munkahelyen töltött aktív és egészséges időskort szolgáló innovatív IKT alapú termékek, rendszerek és szolgáltatások segítségével javítható az idős emberek életminősége, önállósága, a közösségi életben való részvétele, készségei és foglalkoztathatósága, továbbá növelhető az egészségügyi ellátás és szociális gondozás hatékonysága.

EU-társfinanszírozásban, nemzetközi konzorciumban zajló projektek a program céljait elősegítő piacképes termékek és szolgáltatások létrehozására

Szakmai együttműködés/program rövid neve AAL
Angol név Active and Assisted Living Programme
Magyar név Tevékeny és Önálló Életvitel Program
Hivatalos honlap www.aal-europe.eu
Alapítás éve 2008
Tagországok száma 16
Részt vevő országok Ausztria, Belgium, Ciprus, Dánia, Hollandia, Kanada, Lengyelország, Luxemburg, Magyarország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svájc, Szlovénia
Magyarország csatlakozása 2008
Államigazgatási képviselő Csuzdi Szonja
AAL Közgyűlés (General Assembly) tag

Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal
Nemzetközi Kapcsolatok Főosztálya
1077 Budapest, Kéthly Anna tér 1.
Tel.: +36 1 896 3758
e-mail: szonja.csuzdi@nkfih.gov.hu

Divinyi Ágnes
AAL Nemzeti kapcsolattartó (NCP)
Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal
Nemzetközi Kapcsolatok Főosztálya
1077 Budapest, Kéthly Anna tér 1.
Tel.: +36 1 896 3754
e-mail: agnes.divinyi@nkfih.gov.hu
Szakmai képviselő  -
Tagdíjbefizetések alakulása 2015: 10 000 EUR (≈3,3 millió HUF)
2016: 10 000 EUR (≈3,3 millió HUF)
2017: 10 000 EUR (≈3,3 millió HUF)
2018: 10 000 EUR (≈3,3 millió HUF)
2020: 10 000 EUR (≈ 3,5 millió HUF)

A tagságból származó hazai előnyök, haszon

  • Pályázható forrás fejlesztések kidolgozására és piacra vitelére az adott területen. A hazai forrás mellett a magyar pályázók támogatásának 42–49%-a közvetlen EU-s forrásból származik.
  • Éves kiállítás, ahol a fejlesztések megjelenhetnek, és jelen vannak a lehetséges befektetők is (társadalombiztosítók, kockázatitőke- befektetők).
  • A program eredményei, a létrehozott termékek, szolgáltatások minden idősödő társadalomnak, így Magyarországnak is hasznot jelentenek (társadalmi innováció).
  • 2014-től 13 projektben 25 magyar tag vett részt nemzetközi konzorciumban, a végfelhasználók bevonásával megvalósuló, piacközeli fejlesztésekben.

Szervezeti keretek

Az AAL Egyesület menedzseli a program működését. Az AAL Egyesület tagjai az AAL programban részt vevő országok. Az AAL programban a stratégiai szintű döntéseket a részt vevő tagállamok küldötteiből álló Közgyűlés hozza meg, míg a program operatív menedzsmentjével kapcsolatos témák megvitatása, a közös pályázati felhívások előkészítése és menedzsmentje, a nemzeti támogatási döntések előkészítése a nemzeti kapcsolattartók (NCP) feladata. A brüsszeli központi menedzsment egység (CMU) szervezi az egyeztetéseket a tagországokkal, pályázati felhívások elkészítését, meghirdetését, az értékelések lebonyolítását, a szakmai előrehaladás nyomon követését, a projektek megvalósulását segítő akciókat.

Pályázás

A programban, olyan projektekkel lehet pályázni, amelyek legalább három különböző, az AAL programhoz csatlakozott államban működő független intézmény (kis-és középvállalkozás, nagyvállalat, felsőoktatási intézmény, kutatóintézet, non-profit intézmény) együttműködésében valósulnak meg, és amelyek eredményeként az idősek életvitelét segítő innovatív termékek, eljárások, szolgáltatások jönnek létre, melyek piaci hasznosítása a projekt lezárását követő 2 éven belül megkezdődik. A program céljainak elérése érdekében a konzorciumi tagok között lennie kell legalább egy profit orientált kkv-nak és egy végfelhasználó szervezetnek. A magyar befogadási kritériumok alapján csak olyan projektek kaphatnak magyar finanszírozást, melyekben szerepel profit-orientált magyar vállalkozás.

Először egy nemzetközi konzorcium keretében kidolgozott projektjavaslatot kell az AAL honlapján szereplő pályázati felhívás szerint benyújtani. A projektjavaslat értékelése, a rangsor kialakítása nemzetközi szinten történik. Nyertes nemzetközi pályázat esetén az egyes konzorciumi partnerek a saját nemzeti hatóságukhoz nyújtják be a nemzeti támogatásra vonatkozó pályázatukat. A szerződéskötés és a finanszírozás nemzeti szinten zajlik.

Utolsó módosítás: 2021. április 14.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?