Ön itt áll: PályázóknakHírek, eseményekRendezvényekA Hivatal rendezvényei
Horizont Európa: Klímasemleges és intelligens városok misszió információs nap
intelligens városok
2021. december 08., 09.00. - 11:30
online esemény
A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH), online információs rendezvényt szervez azon hazai szereplők számára, akik érdeklődnek a fenntartható városfejlesztést támogató Horizont Európa pályázati lehetőségek iránt. A rendezvény fókuszában a Klímasemleges és intelligens városok misszióhoz való kapcsolódási lehetőségek állnak majd, de emellett bemutatjuk a Horizont Európa klasztereinek és partnerségeinek egyéb releváns lehetőségeit is.

A rendezvényt egyaránt ajánljuk azon városi önkormányzatoknak, akik tervezik pályázat benyújtását a Városi Misszió felhívására, és mindazon hazai KFI szereplő számára is, akik a jövőben innovatív megoldásaikkal támogatnák a városokat a klímasemlegesség elérésében, és akik szeretnék releváns kutatási eredményeiket városi környezetben hasznosítani.

A RENDEZVÉNY HELYSZÍNE ÉS IDŐPONTJA

Online, Zoom platform
2021. december 8, 9:00–11:30
Az információs nap nyelve magyar és angol (tolmácsolást nem biztosítunk).

A rendezvényen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Az eseményre jelentkezés határideje: 2021. december 6. Az eseményt megelőző napon küldjük meg az online felületre való belépéshez szükséges linket a regisztráltaknak.

PROGRAM

8:50 – 9:00 Zoom platformra történő bejelentkezés

9:00 – 9:10 Bevezető gondolatok, a Horizont Európa Missziók rövid bemutatása

9:10 – 10:20 Klímasemleges és intelligens városok Misszió

Misszió ismertetése

Pályázói felület, EoI

Missziós Munkaprogram 2021-22

10:20 – 10:30 Q&A

10:30 – 10:45 Horizont Európa Partnerség a Fenntartható Városfejlesztésért (DUT)

10:45 – 11:15 Pályázati lehetőségek a Horizont Európa klaszterekben

11:15 – 11:25 Q&A

11:25 – 11:30 Záró gondolatok

Az előadások letölthetők: Horizont Európa: Klímasemleges és intelligens városok misszió információs nap PDF (4 719 KB)

HÁTTÉRINFORMÁCIÓK

2021. szeptember 29-én az Európai Bizottság a Horizont Európa program részeként útjára indította a „Klímasemleges és intelligens városok” missziót. Ennek a célkitűzése, hogy 2030-ra legalább 100 európai város váljon klíma-semlegessé, azaz alkalmazzon olyan technológiákat a városi üzemeltetési, gazdálkodási és fejlesztési struktúrái mentén, melyek gyakorlatilag nulla széndioxid kibocsátással terhelik a környezetüket.

A küldetés első megvalósítási szakaszában (2021-23) a Bizottság 359.3 millió EUR támogatást különített el a Horizont Európa programban, hogy e cél elérését támogassa.

A 2021. októberben megjelent hivatalos tájékoztató csomag („Info Kit for Cities”) részletesen bemutatja azt, hogy a városok milyen feltételekkel csatlakozhatnak a kezdeményezés első pályázati lehetőségéhez. Az egyes városok egy csatlakozási szándéknyilatkozat formájában fejezhetik ki részvételi szándékukat a kezdeményezésben.
Erre egy külön pályázati felhívás fog megjelenni 2021. november végén, amelyre 2022. január végéig lehet majd jelentkezni a városoknak.

A Missziós kezdeményezés 50.000 fő alatti lakosságszámú városoknak nem teszi lehetővé a csatlakozást, de különösen bátorítja azokat a városokat, melyek lélekszáma 100.000 fő felett van.

A Misszión kívül több más Horizont Európa tématerület munkaprogramjában is megjelennek olyan felhívások, amelyek a városokat célozzák. Ezekhez legtöbbször nemzetközi konzorciumi formában, a Horizont Európa általános pályázati folyamata során lehet csatlakozni.

Ezekhez az általános Horizont Európa pályázati kiírásokhoz hasonló lehetőségek fognak megjelenni majd a Partnerségek szervezésében is, amelyek közül a Partnerség a Fenntartható Városfejlesztésért (DUT: Driving Urban Transitions) kifejezetten releváns a célközönség számára.

Bármi további, a rendezvénnyel kapcsolatban felmerülő kérdés esetén forduljanak Küttel Orsolyához: orsolya.kuttel@nkfih.gov.hu ; +36 1 896 55 05

REGISZTRÁCIÓ

A regisztráció lezárult.

Hasonló események