Ön itt áll: A HivatalrólSajtószobaA Hivatal a hírekbenNyomtatott sajtó
Díjazott innovatív ötletek
2022. november 04.
Módosítás: 2022. november 04.
Olvasási idő: 1 perc
A PixInput csapat győzelmével zárult a MATE hallgatói innovációs ötletversenyének döntője. A csapat automatizált szoftvert dolgozott ki, amellyel pontosabb kép kapható az adott növénykultúra aktuális állapotáról és annak várható változásairól. Vilcsek Viktor gépészmérnök és Bozi József növényorvos hallgatók fő célja az, hogy a lehető legkorábban észleljék a különféle növénybetegségeket, ez alapján pedig elősegítsék a környezet- és költségkímélő beavatkozást. A fődíjjal járó 500 ezer forint pénzdíjat a projekt megvalósítására használhatják fel. A második helyezett Szám Dorottya, a Network Medicine for Agriculture projekt megálmodója lett, aki 300 ezer forint pénzdíjat fordíthat ötletére. A növényorvos mesterszakos tehetség fő célja az, hogy a hálózati orvoslás innovatív módszerével vegye fel a harcot a gombabetegségek és a gyomok terjedése ellen. A harmadik helyezett Tamás Bence ökológiailag stabil kerti tavakkal foglalkozik, melyekben jól kiválasztott állat- és növényfajok gondoskodnak az ökoszisztéma egyensúlyának és a tó állapotának fenntartásáról. A mezőgazdasági biotechnológus mesterszakos hallgató 200 ezer forint pénzdíjat fordíthat ötletének továbbfejlesztésére.

Az Innovázió 2.0 innovációs projektversenyt idén másodszor hirdették meg a MATE hallgatói számára. A felhívásra több mint harminc pályamű érkezett. Közülük az öt legígéretesebb tehetség számára Validátor címmel háromhónapos inkubációs programot szerveztek, melyben innovációs, gazdasági és kommunikációs szakértők segítették a hallgatói projektek tökéletesítését és a döntőre való felkészülést, hangsúlyozta Gyuricza Csaba, a MATE rektora és az ötletverseny zsűrijének elnöke.

A döntősöket számos hasznos tanáccsal segítette az akadémiai és a gazdasági élet meghatározó szereplőiből álló zsűri is, melyben az intézményvezető mellett helyet foglalt Fuchs Balázs, az Express Innovation Agency Zrt. vezérigazgatója, Horváth Mihály, a PortfoLion Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. befektetési igazgatója, Kulik Zoltán, a Vitafort Zrt. vezérigazgatója, valamint Reng Zoltán, a Hungrana Kft. vezérigazgatója.

A hallgatói innovációs projektverseny a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 2019-1.2.1-Egyetemi-ÖKO2019-00006 projektjének támogatásával valósult meg.

Forrás: Kertészet és szőlészet

Utolsó módosítás: 2022. november 04.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?