A februárban induló kutatás-fejlesztési program összefüggéseiben vizsgálja a szőlészeti-borászati kihívások megoldási lehetőségeit a telepítéstől a növényvédelmen keresztül a minőségi bor előállításáig. Kutatóink komplex megoldási javaslatokat fogalmaznak meg a fajta- és klónhasználat, a növénykórokozók, valamint a borászati technológiák tekintetében. A projekt megvalósításának egyik alappillére a szőlő fajta-szerkezet és klónhasználat újraértékelése, a Kárpát-medencei szőlőfajták genetikai variánsainak értékvizsgálata és szelekciója.
Az Egerben már rendelkezésre álló kárpát-medencei szőlő génbank fejlesztésével, klónszelekciós és növényvédelmi kutatásokkal azt szeretnénk biztosítani, hogy a jelenleg ismert és termesztett magyar szőlőfajták használatával évtizedek múlva is kiváló borok kerülhessenek a fogyasztók asztalára. Fontos, hogy a tudományos munka segítse a termelőket abban, hogy az éghajlatváltozás kihívásaira megfelelően reagálva, a jövőben is a termőhely jellegzetességeit és a helyi sajátosságokat megjeleníteni képes borokat készíthessenek. A növényvédelmi kutatási területet érintően a szakmai programban szerepel a szőlő kórokozók vizsgálata, növényvédelmi technológia és termékfejlesztés is.
Forrás: Heves Megyei Hírlap