Ön itt áll: A HivatalrólSajtószobaA Hivatal a hírekbenNyomtatott sajtó
Elindult az első egyetemi szintű startupképzés Magyarországon
2020. november 05.
Módosítás: 2020. november 16.
Olvasási idő: 2 perc
Az első országosan egységes, egyetemi szintű összetett startupprogramjáról, a hazai innovációs környezet megújításáról és az új generációk bekapcsolódásáról kérdeztük Kölkedi Krisztiánt, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal KFI Szolgáltatási Főosztály vezetőjét.

– Friss hír, hogy a hivatal kezdeményezésére elindult Magyarország első országosan egységes, egyetemi szintű összetett startupprogramja. Mi teszi ezt egyedivé, mit nyújt a Hungarian Startup University Program (HSUP) a fiatal tehetségeknek? – A HSUP a két-három hetes gyorstalpaló tréningekkel szemben egy komplex, két féléves egyetemi kurzus. Nem az a célja, hogy „futószalagon legyártsunk” sok új startup vállalkozót, hanem hogy a fiatalokat megszólítva megismertessük őket az innováció világával, és átadjuk nekik a megoldásközpontú gondolkodásmódot. A hallgatók projektmunkát is végezhetnek, az üzleti mentorálás mellett ösztöndíjat is kapnak, és felkészülnek a kockázati tőke bevonására is. A projekt új eleme, hogy a nagyvállalatok jelentkezését is várjuk, amelyek szakmai mentorálással tudnak bekapcsolódni a projektcsapatokba.

A HSUP-mentorok három hónapig dolgozhatnak együtt egy vagy több hallgatói csapattal, személyes vagy online formában. Amennyiben egy cég fontosnak tartja a HSUP célkitűzéseit és hozzájárulna a hallgatók sikeres munkájához, partnerként kapcsolódhat a programhoz.

– Arra a lehetőségre is felkészíti a program a jelentkezőket, ha esetleg várat magára a siker?

– A HSUP esetében nagyon sokrétű képzésről van szó, így a második félévben a mentorálásnak természetesen része a kudarckezelés is. A kurzusban részt vevő mentorok már építettek cégeket, így az első félévben megszerzett elméleti ismereteket kibővítve a hallgatók konkrét gyakorlati tudást kapnak. Felkészülnek arra is, hogy a vállalkozások világa nem élménypark, ahol az élvezetes csúszdázás végén még egy nagy csobbanás is várja őket. Ez egy olyan terület, ahol hegyek-völgyek váltogatják egymást, kockázatos terep, ahol nagyobb eséllyel jöhetnek a kudarcok is – igaz, sokkal nagyobbat is nyerhetnek, ha kiváló terméket vagy szolgáltatást kínálnak és a kitartásuk szerencsével párosul.

– Arra is megtanítják a fiatalokat, hogy kezelni tudják a sikert és az ebből adódó belső konfliktusokat?

– A sikert néha még a kudarcnál is nehezebb kezelni. Ha egy gödör alján állunk és elkezdünk felegyenesedni, akkor már láthatjuk a gödör nyílását, a „fényt”, így könnyebb megtervezni, mit kell tennünk annak érdekében, hogy kimásszunk.

Azonban ha hirtelen jön a siker, a csúcson állva nem mindig látjuk a hegy lábát, nem tudjuk, mekkorát lehet zuhanni.

Forrás: Figyelő

Utolsó módosítás: 2020. november 16.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?