Ön itt áll: A HivatalrólSajtószobaA Hivatal a hírekbenNyomtatott sajtó
Hatékony járványkezelést hoz az új tudásbázis
2022. november 04.
Módosítás: 2022. november 04.
Olvasási idő: 2 perc
16 hazai egyetem és kutatóhely konzorciuma több mint nyolcmilliárd forint pályázati támogatást nyert az Egészségbiztonság Nemzeti Laboratórium létrehozására. A kutatóhálózat különbözőtudományterületek összefogásával növeli a járványok kezelésének hatékonyságát mind az előrejelzés és megelőzés, mind a gyorsabb reakció tekintetében.

Idén éppen tíz éve, 2012-ben rendezett először innovációs napot a Szegedi Tudományegyetem. A konferencia célja, hogy tudományos előadások és gyakorlati workshopok által erősítse és bővítse az SZTE szegedi innovációs ökoszisztémában meglévő együttműködéseit, ipari kapcsolatait, és biztosítsa a kutatási eredmények minél szélesebb körben történő megismertetését, a tudástranszfert.

A csütörtöki konferencián részt vett György László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára, valamint Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke is.

A nyitó előadásban Röst Gergely matematikus, szakmai vezető bemutatta az Egészségbiztonság Nemzeti Laboratórium tevékenységi körét, amely a járványok előrejelzésére, megelőzésére, matematikai modellezésére, a kórokozókkal és az invazív fajokkal kapcsolatos ökológiai kockázatok feltárására és a digitális egészségügyi adatok elemzésére létrehozott kutatói hálózat. Az új tudásbázist a Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervén belül meghirdetett Nemzeti Laboratóriumok Program keretében a Szegedi Tudományegyetem vezetésével 16 hazai egyetem és kutatóhely konzorciuma alakította ki.

A matematikus elmondta, hogy már a koronavírus-járvány alatt létrejött a Járványmatematikai Modellező és Epidemiológai Elemző Munkacsoport, amely az ország különbözőintézményeiben más-más tudományágakban dolgozó kutatókat fogta össze. Világossá vált, hogy szükséges egy olyan komplex kutatói hálózat kiépítése, amely a modern, adatvezérelt tudományosmódszerekre alapozva elemzi a hazánkban megjelenő egészségbiztonsági kockázatokat. Az e célból létrejött konzorcium 8,3 milliárd forint uniós és kormányzati, pályázati támogatást nyert a megvalósításra.

A létrejött Egészségbiztonság Nemzeti Laboratórium négy fő területén – a járványmatematikai, a járványökológiai, az invázióbiológiai és az adatvezérelt egészség divízióban – az első megfigyelésektől a járványterjedés modellezésén át az egészségügyi ellátórendszer felkészítésééig olyan kutatások folynak majd, amelyek számos tudományterület szaktudását és eredményeit integrálják.

Röst Gergely elmondta, a kutatói hálózat a „One Health”, azaz „Egy Egészség” koncepciót vallja, amely szerint az emberek egészsége szorosan összefügg az élővilág és a közös környezetünk egészségével. A Nemzeti Laboratórium vállalta, hogy a magyar társadalmat a jövőben lehetségesen veszélyeztetőkórokozókat, terjesztőiket, élőhelyeiket széleskörűen monitorozza, azok kockázatát elemzi, az epidemiológiai adatok feldolgozásából előterjesztéseket készít, valamint adatalapú diagnosztikai eszközökkel segíti az egészségügyi ellátást és irányítást. A matematikus kiemelte, ez a komplex tevékenység vélhetően megalapozza majd egy nemzeti epidemiológiai előrejelzőrendszer létrehozását.

Forrás: Délmagyarország

Utolsó módosítás: 2022. november 04.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?