Ön itt áll: A HivatalrólSajtószobaA Hivatal a hírekbenNyomtatott sajtó
Korszerű infrastruktúra támogatja az oktatást
2023. március 01.
Módosítás: 2023. március 01.
Olvasási idő: 2 perc
Az Európai Unió támogatásával gödöllői, kaposvári, keszthelyi és szarvasi épületek, épületrészek infrastrukturális és energiahatékonysági fejlesztését valósítja meg a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, aminek köszönhetően hamarosan energiahatékony és korszerű infrastruktúra áll hallgatói és oktatói rendelkezésére.

A fejlesztések keretében a gyakorlati oktatást segítő digitális infrastruktúrát is nagy mértékben megújítják, a 21. század elvárásainak megfelelően hibrid oktatásra alkalmas termeket is kialakítanak. A számítógéptermek kialakítása és fejlesztése, valamint a szükséges informatikai és audiovizuális eszközök beszerzése mind azt a célt szolgálják, hogy az oktatók és hallgatók digitális készségei egyaránt fejlődjenek, és hogy a MATE európai szinten is versenyképes legyen.

Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke a támogatás elnyerésének bejelentésekor hangsúlyozta, a magyar innovációs rendszernek központi szereplője a magyar egyetemi hálózat. Az utóbbi években elnyert támogatások azt mutatják, hogy a MATE kiemelten teljesít e téren, azonkívül élen jár az újonnan megkötött együttműködésekben is, mint amilyen például a Nemzeti Laboratóriumok Hálózata.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemet azzal a filozófiával hoztuk létre, hogy egy erőtérbe hozzuk össze a magyar vidék, a magyar vidéki értelmiség képzésére rendelkezésünkre álló innovációs, kutatási és oktatási hátteret, így segítve a magyar agrárgazdaság újjáépítését a XXI. század kihívásai közepette, mondta ugyanott Gyuricza Csaba, a MATE rektora. Elmondta továbbá, az egyetem nemcsak Közép-Európa legnagyobb agrárfókuszú felsőoktatási intézménye, hanem egyben a legnagyobb földrajzi kiterjedésű egyetem is a régióban: az ország különböző városaiban és régióiban, egymástól több száz kilométerre helyezkednek el a kampuszai – ennek minden előnyével és hátrányával együtt.

Különösen fontos feladatnak, egyben nagy kihívásnak nevezte a rektor a modern infrastruktúra megteremtését, mert e tekintetben komoly elmaradása volt az oktatás, a kutatás, az innováció minden területének. „Az intézmény azonban jó úton halad, mivel az elmúlt években sikerült egy olyan piaci rendszerbe illeszteni az egyetem működését, amit a gyakorlati élet is elvár. Csak az elmúlt másfél év alatt több mint 15 milliárd forint értékben tudtunk elindítani fejlesztéseket, beruházásokat, felújításokat, közel 10 milliárd forintból kezdtük el fölújítani a gödöllői komplexum épületeit, illetve a sportcsarnokot, Keszthelyen 1 milliárd forint értékben újítottunk fel oktatási termeket és kollégiumot, Szarvason pedig egy 800 millió forintos beruházással öntözési, kutatási, innovációs gyakorlati központot adtunk át. Ezeket egészíti ki a most bejelentett, közel 3,5 milliárd forintos fejlesztés, amelyet négy kampuszon, Gödöllőn, Kaposváron, Keszthelyen és Szarvason indítunk el, és amely egyszerre szolgálja az energiahatékonysági átalakításokat, valamint a digitális infrastruktúra fejlesztését” – mondta el Gyuricza Csaba.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Utolsó módosítás: 2023. március 01.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?