Ön itt áll: A HivatalrólSajtószobaA Hivatal a hírekbenNyomtatott sajtó
Korszerűsödő MATE-campusok
2023. március 01.
Módosítás: 2023. március 01.
Olvasási idő: 2 perc
3,352 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatással korszerűsítik a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem gyakorlati oktatást szolgáló épületeit Gödöllőn, Kaposváron, Keszthelyen és Szarvason. Az energetikai, infrastrukturális fejlesztések mellett hibrid oktatásra alkalmas termeket is létrehoznak az RRF-projekt keretében.

A fejlesztés annak a 2018-ban elkezdődött folyamatnak egy újabb fontos állomása, amelynek fő célja a felsőoktatás újrarajzolása, mondta a bejelentéssel egybekötött sajtótájékoztatón Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke. A folyamat első lépéseként minden intézménynek meghatározták a feladatát, azt a gazdasági és társadalmi szereplők összekötése, majd a források bővítése követte. A MATE összesen 21 milliárd forintos szerződésállománnyal több gazdaság- és intézményfejlesztési programot megvalósított, egyebek mellett az alapkutatáshoz kapcsolódó OTKA programot. A kutatás-fejlesztést fogja támogatni az a nemzeti együttműködési hálózat is, amelyet Nemzeti Laborprogram néven indítottak útjára, mondta az elnök.

A MATE nemcsak Közép-Európa legnagyobb agrárfókuszú felsőoktatási intézménye, hanem a legnagyobb földrajzi kiterjedéssel rendelkező egyetem is, ennek minden előnyével és hátrányával együtt. Különösen fontos, ugyanakkor nagy kihívás a modern infrastruktúra megteremtése, az intézmény azonban jó úton halad, mivel az elmúlt években sikerült olyan piaci rendszerbe illeszteni az egyetem működését, amit a gyakorlati élet is elvár, hangsúlyozta Gyuricza Csaba rektor. Csak az utóbbi másfél évben több mint 15 milliárd forint értékű fejlesztésekbe, beruházásokba, kezdtek: közel 10 milliárd forintból újítják föl a gödöllői komplexum épületeit, illetve a sportcsarnokot, Keszthelyen egymilliárd forintból korszerűsítettek oktatási termeket és a kollégiumot, Szarvason pedig 800 millió forintos beruházással öntözési kutatási-innovációs gyakorlati központot adtak át. Ezeket egészíti ki az a 3,3 milliárd forintos fejlesztés, amely az energiahatékonyságot, valamint a digitális infrastruktúra fejlesztését szolgálja a négy campuson. (magyarmezogazdasag.hu)

Forrás: Kertészet és szőlészet

Utolsó módosítás: 2023. március 01.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?