Ön itt áll: A HivatalrólSajtószobaA Hivatal a hírekbenNyomtatott sajtó
És mégis mozog a Föld
2023. január 25.
Módosítás: 2023. január 25.
Olvasási idő: 2 perc
Elkészült Magyarország földrengés-veszélyeztetettségi térképe, a kutatást a támogatás tette lehetővé.

FÖLDRENGÉS. Ismerjük meg a földkéreg szerkezetét, a korábbi földrengések révén létrehozott törésvonalakat és kéregmozgásokat, és alkossunk meg egy olyan, Magyarországra vonatkozó modellt, amely segít a földrengések okozta kockázatok elemzésében, különösen nagy beruházások tervezésekor!

Röviden összefoglalva ez volt a célja annak a kutatási programnak, melyben a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet a Geomega Kft.-vel közösen elkészítette hazánk földrengés-veszélyeztetettségi térképét. A kutatást a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 206 millió forintos támogatása tette lehetővé.

Ritkák a nagy rengések A Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet honlapján olvasható: Magyarország földrengés-aktivitása közepes. Ez azonban nem jelenti azt, hogy minden földrengés mérsékelt erősségű lenne, csak azt, hogy a nagy rengések ritkák.

Mindazonáltal a múltban több, komoly pusztítást okozó földrengés sújtotta az országot. Az ismert földrengések statisztikai vizsgálata alapján 5-ösnél nagyobb magnitúdójú földrengések hazánkban átlagosan 40-50 évente fordulnak elő.

Napjainkban pedig a modern társadalom és gazdaság kritikus infrastruktúráinak sérülékenysége miatt egy-egy nagyobb földrengés beláthatatlan következményekkel járhat. Ezért is nélkülözhetetlen, hogy a kutatók minél tisztábban lássák a nagyobb rengések okait, kialakulását, a tektonikai mozgások folyamatát és várható következményeit.

Országos skála Négy évig tartó munka eredményeként készült el az a szeizmotektonikai térkép, amely országos skálán mutatja Magyarországon a fiatal és aktív törésvonalakat, a földrengések eloszlását és fészekmechanizmusát, a földrengés-veszélyeztetettség szempontjából legérzékenyebb területeket.

Földrengésbiztos építkezés A térkép alapjául szolgáló modellt a földkéreg szerkezete, a korábbi földrengések által létrehozott törésvonalak és kéregmozgások alapján készítették el a szakemberek.

A földrengések elleni védekezés leghatékonyabb módját a földrengésbiztos építkezés jelenti. Ehhez nyújt segítséget a térkép, amely mind a helyi szeizmikus kockázatelemzések, mind pedig az országos léptékű infrastrukturális stratégiai tervezések alapjául szolgálhat, mérsékelve a földrengések várható következményeit is.

Forrás: Kelet-Magyarország

Utolsó módosítás: 2023. január 25.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?