Ön itt áll: A HivatalrólSajtószobaA Hivatal a hírekbenNyomtatott sajtó
Speciális aminosavval a pontytermelés javításáért
2022. október 05.
Módosítás: 2022. október 05.
Olvasási idő: 2 perc
A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) kutatói szerint γγ-amino-vajsavval növelhető a pontytenyésztés intenzifkációja, ráadásul eközben a halak immunrendszerére gyakorolt hatásával a halak betegség-ellenálló képességét is javítja.

Az akvakultúrás haltermelés sikeressége nagymértékben függ a halbetegségek megjelenésétől, azok nemkívánatos hatásainak elkerülésétől. A kórokozó mikroorganizmusok elterjedésének megakadályozásában, kontroll alatt tartásában a hagyományosan használt mesterséges gyógykészítmények, vakcinák helyett egyre nagyobb figyelmet kapnak a természetes immunstimulátorok. Alkalmazásuknak különösen jó a lehetősége, mert a halak betegségekkel szembeni védekezésében a természetes immunrendszer jóval fontosabb, mint a magasabb rendű gerinceseknél.

A γ-amino-vajsav (GABA) egy nem-eszszenciális aminosav, a szervezet rendkívül fontos idegi ingerületátvivő anyaga, a gazdasági állatok esetében pedig jótékony hatással van a növekedésükre és az étvágyukra is. Azonban eddig még nem vizsgálták, hogy ez az immunstimuláló és növekedéssegítő aminosav miként alkalmazható takarmánykiegészítőként a hazai akvakultúra meghatározó halfaja, a ponty esetében.

A 25,5 millió forint támogatással lezajlott, 2018-2.1.17-TÉT-KR-2018-00002 számú projekt célja az volt, hogy megállapítsák, hogyan hat a GABA a pontytermelési mutatókra, a faj kórokozók elleni védekezőképességére és élettani paramétereire, továbbá hogy milyen arányban célszerű bekeverni pontynevelő tápokba.

A MATE Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézet Halászati Kutató Központ (MATE AKI HAKI) kutatóinak vizsgálatából kiderült, hogy a GABA növekedésre gyakorolt hatása következtében növelhető a pontytenyésztés intenzifkációja, miközben az immunrendszerre gyakorolt hatás által javulhat a halak betegségekkel szembeni ellenállóképessége.

A termelési paraméterek és az élettani vizsgálatok alapján a kutatók az optimális GABA bekeverési arányt is meghatározták, valamint kidolgozták ajánlásaikat a premix- és takarmánygyártók számára.

A 2018-2.1.17-TÉT-KR-2018-00002 számú projekt az Innovációs és Technológiai Minisztérium Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból nyújtott támogatásával, a „Magyar-koreai kutatás-fejlesztési együttműködési pályázat”2018-2.1.17-TÉT-KR pályázati program finanszírozásában valósult meg.

A projekt megvalósítása során a MATE AKI HAKI szakértői hosszú távú szakmai kapcsolatokat alakítottak ki a Pukyong National University, Feeds and Foods Nutrition Research Center kutatóival. Az elvégzett kísérletekből kapott eredményeket a dél-koreai partnerrel közösen tették közzé hazai és nemzetközi konferenciákon, valamint tudományos publikáció formájában, annak érdekében, hogy azok mind a tudományos, mind a szakmai közönséghez eljussanak, elősegítve ezzel az ágazat versenyképességének növekedését.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Utolsó módosítás: 2022. október 05.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?