Ön itt áll: A HivatalrólSajtószobaA Hivatal a hírekbenNyomtatott sajtó
Tavaszi seregszemle a pályázati oldalról
2020. március 03.
Módosítás: 2020. március 10.
Olvasási idő: 4 perc

A kis- és közepes vállalkozások informatikai fejlesztései új lendületet vehetnek tavasszal. Számtalan, az IKT-szektor számára is elérhető pályázat és pluszpénz érkezik a kkv-khoz, a jól tájékozott vállalatok pedig komoly forrástöbblettel vághatnak bele fejlesztéseikbe.

Interjú Sebők Katalinnal, az NKFI Hivatal elnökhelyettesével az IT Business 2020. márciusi 3-i számában.

Mentorprogram az EIC Accelerator felhíváshoz, H2020, KKV Start Innováció felhívás – az idei évi pályázati programjairól kérdeztük Sebők Katalint, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) vállalati innovációs elnökhelyettesét, aki a gyakorlati tudástranszferen túl néhány érdekes statisztikai adatra és KFI-trendre is rávilágított.

A Boston Consulting Group (BCG) 2019-es felmérése a 10 millió dollárnál nagyobb árbevételű vállalatok innovációs tevékenységét vizsgálta, amely alapján a digitális technológiák fejlesztése maradt a legfontosabb cél a vezető innovátoroknál. A felmérésben részt vevő vezetők szerint a következő 3-5 évben a legnagyobb hatással a fejlesztésekre az új technológiák gyors bevezetése, a mobiltechnológia és a big data lesz. Új elemként, a legfontosabb célterületek között említették továbbá a digitális platformok és ökoszisztémák fejlesztését, valamint a mesterséges intelligenciát (MI-t). „Vannak dinamikusan fejlődő részterületek, ilyen például az MI, ahol a fejlesztések már a hagyományos iparágakban árbevétel szinten is érzékeltetik pozitív hatásukat. Emellett megjelentek új területek, mint a digitális platformok és ökoszisztémák, amelyek felbukkanásukat és térhódításukat az eredményezte, hogy a sikeres innovációhoz már több különböző iparág együttes bevonása szükséges”, hangsúlyozta Sebők Katalin. „A BCG kutatásából kiolvasható, hogy a digitális ökoszisztémák 83 százaléka négy vagy több iparágból, míg 53 százaléka pedig legalább hat iparágból származó partnereket érint.”

Mérettől függő fejlesztési hajlandóság

A technológiai integrációra és fejlődésre való igény a hazai kkv-k körében is jelen van, azonban a 28 uniós tagállam kutatás-fejlesztési és innovációs rendszereit értékelő európai innovációs rangsorban csak 23. helyen állunk. A felzárkózás érdekében a hazai KFI források 2019. évhez képest 32 milliárd Ft-tal bővülnek az idén. „A nagyvállalati költések jellemzően a cégek saját forrásából történnek, míg az egyre csökkenő vállalatmérettel egyre hangsúlyosabbá válik az állami támogatások szerepe és mértéke, továbbá a vállalatmérettel arányosan korrelál az innovációs hajlandóság is. A nagyvállalatoknál 50 százalék fölötti az innovatív vállalati arány, míg a kisvállalati körben ez jelenleg 25 százalék. Cél, hogy a kkv szektorban erősödjön az innovációs tevékenység, a fejlesztési eredmények piaci hasznosulása”, tette hozzá Sebők Katalin. A forrásbővülésen túl a 2020-as évben az NKFI Alapon belül két elkülönülő keret került kialakításra: az egyik a Kutatási Alap, a másik az Innovációs Alap. Utóbbi a piacorientált kutatás-fejlesztés és innováció támogatását szolgálja, a vállalkozások teljesítményének erősítése, versenyképességének növelése érdekében, előbbi pedig az intézményi, valamint egyéni kutatói kiválósági programokat támogatja, amelyek a felfedező kutatás (alapkutatás) területén, világszinten elismert kutatói kiválóságot ösztönzik.

Tervezett pályázati programok a piaci szektor számára

2020-ban Sebők Katalin beszámolt arról is, hogy milyen támogatások érhetők el és milyen pályázati programok várhatók a kkv szektor számára. Az NKFI Hivatal kiemelten fontosnak tartja a pályázati konstrukcióinak tervezése során a piaci szereplők visszajelzését, véleményét. Annak érdekében, hogy minél szélesebb körben tudja megszólítani az innovációs ökoszisztéma tagjait, a Hivatal az egyetemi tudásbázisokra építve Terület Innovációs Platformokat (TIP-eket) hozott létre. A visszacsatolt piaci igények alapján a pályázati portfólió tervezetten többek között a piacorientált kutatás-fejlesztési és innovációs fejlesztéseket, iparjogvédelmet, a mikro- és kisvállalkozások innovációs tevékenységének ösztönzését nemzetközi együttműködések elősegítését is tartalmazza. „A KKV Start Innováció felhívás tervezet célja olyan mikro- és kisvállalkozások innovációs tevékenységének támogatása, akik az NKFI Alap és-vagy GINOP- és-vagy VEKOP- forrásainak terhére támogatásban nem részesültek”, fejtette ki az elnökhelyettes. Hozzátette, hogy a vállalkozások az önállóan megvalósított, a támogatás megtérülését valószínűsítő innovációs projektjeikre kaphatnak 10-20 millió Ft támogatást.

Sebők Katalin a H2020 pályázati lehetőségekre és az NKFI Hivatal mentorprogramjára is külön felhívta a figyelmet. „Összesen 71 IKT-szektort érintő felhívás van jelenleg is nyitva a H2020-ban, ezek közül kimondottan IKT programterületen 13, más, de IKT-t érintő programterületen (például egészségügy, energia, közlekedés) további 58”, mondta. Az NKFIH mentorprogramja az innovatív kkv-k felkészülését hivatott segíteni a Horizont 2020 keretprogram korábban KKV eszköz, jelenleg EIC Accelerator néven futó pályázatára. A program keretében a konkrét projekttel kapcsolatos tanácsadásra, pályázati terv átnézésére és interjúra felkészítésre nyílik lehetőség.

A pályázat keretében a kkv-k az innovatív, prototípus szintjén már létező fejlesztéseikből a nemzetközi piacon is versenyképes, nagy árbevételt hozó terméket vagy szolgáltatást hozhatnak létre. A nyertes pályázók a fejlesztéshez 0,5–2,5 millió eurós támogatást kaphatnak, továbbá befektetést a piacosításhoz. A pályázat folyamatos beadású évente négy értékelési határnappal. Az utolsó beadás határideje 2020 októbere.

Forrás: IT- Business

Utolsó módosítás: 2020. március 10.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?