Ön itt áll: A HivatalrólSajtószobaA Hivatal a hírekbenOnline sajtó
Bódis József: minden díjazott innováció hozzátesz az orvostudomány fejlődéséhez
2020. június 30.
Utolsó módosítás: 2020. július 01.
Olvasási idő: 3 perc
Idén 28-ik alkalommal adták át a Magyar Innovációs Nagydíjat. A díjazottak már most sikeres vállalkozók, akik motiválhatják azokat, akik még csak az ötletnél tartanak - mondta el az InfoRádiónak Bódis József, felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkár. A 2019-es Magyar Innovációs Nagydíjat a 3DHISTECH Kft. kapta a digitális patológiai diagnosztika céljára kifejlesztett Pannoramic termékcsaládért.

A díjazottak

A 2019-es Magyar Innovációs Nagydíjat a 3DHISTECH Kft. kapta a digitális patológiai diagnosztika céljára kifejlesztett Pannoramic termékcsaládért. Ez az optikaimikroszkóp-alapú patológiai szövettani diagnosztika úttörő, paradigmaváltó módszere és alkalmazásfejlesztése. A Pannoramic digitális patológiai termékcsalád CE IVD 2019-ben kapott engedélyt, és belföldön, illetve külföldön csaknem 50 helyen talált vevőre, ami 2019-ben a 3DHISTECH Kft. 3 milliárd forintos bevétel-növekedését eredményezte.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium 2019-es Ipari Innovációs Díjában a BorsodChem Zrt. részesült az MDI poliuretán alapanyag gyártási folyamatának komplex fejlesztéséért.

Az ITM 2019. évi Informatikai Innovációs Díját az Oncompass Medicine Hungary Kft. nyerte el az Oncompass precíziós onkológiai döntéstámogató eljárásért.

A NKFIH Alapkutatástól a piacig Innovációs Díját a Femtonics Kutató és Fejlesztő Kft. kapta az élvonalbeli idegtudományi kutatások céljára kifejlesztett világszínvonalú magyar mikroszkópért. Az Agrárminisztérium 2019-es Agrár Innovációs Díjában a Veresi Paradicsom Kft. részesül mesterséges megvilágítású, hidrokultúrás rendszerben megvalósított téli termesztésért, a tárca Környezetvédelmi Innovációs Díját pedig a ThalesNano Energy Zrt. nyerte el a H-GenieR magasnyomású laboratóriumi hidrogén generátor berendezésért.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Innovációs Díjában az Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézete részesül a 25 éves CSALOMONR csapdacsalád újdonságaiért, a Valor Hungariae Zrt. és a Magyar Innovációs Szövetség Startup Innovációs Díját pedig a Fitpuli Kft. kapja a Fitpuli tudományos alapú digitális munkahelyi egészségprogramért.

Kettős ünnep a Magyar Innovációs Nagydíj átadása: egyrészt a díjazottak teljesítményének elismerése, másrészt alkalmat teremt arra, hogy az innováció és a kutatás-fejlesztés támogatásáról beszéljünk - mondta az InfoRádiónak Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára. A Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) által alapított elismerést 1992 óta adják át azoknak a Magyarországon bejegyzett társaságoknak, amelyek a díjátadást megelőző évben nagy jelentőségű innovációt valósítottak meg és ennek révén kiemelkedő hasznot értek el. A bírálóbizottság 46 pályázó közül választotta ki a 2019. évi innovációs nagydíjat, valamint további hét innovációs díjat ítélt oda, ezek közül négyet később adnak át.

Az államtitkár 28. Magyar Innovációs Nagydíj keddi budapesti átadóján arról is beszélt, hogy a magyar tudomány megítélése világszerte jó, de az eredmények hasznosulása még nem mindig az. Mint mondta, Magyarországnak előbbre kell lépnie a nemzetközi innovációs rangsorban, ezért a kormányzat olyan rendszert épített ki, amely az alapkutatásban dolgozók számára is könnyebbé teszi eredményeik hasznosítását. Emlékeztetett arra, hogy a kormány létrehozta a Nemzeti Tudománypolitikai Tanácsot, majd májusban elfogadta az ITM által előterjesztett ágazati stratégiai dokumentumokat és jóváhagyást kapott a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap (NKFIA) 145 milliárd forint keretösszegű kutatás-fejlesztési és innovációs stratégiája is. Az idén ennek a keretnek mintegy 40 százalékát, 62 milliárd forintot fizetnek ki a kutatóknak.

Az államtitkár az InfoRádiónak elmondta, a frissen díjazott innovációk között orvostudományhoz kötődő olyan - a pályázóknak egyben üzleti sikert is jelentő - fejlesztéseket találni, amelyek a rákdiagnosztikát, a rákkezelést, illetve az idegtudományi kutatásokat más dimenzióba tudják emelni.

"Ezért is fontos, hogy minden díjazott fejlesztés nemcsak itthon, hanem a világban is sikeres, és mindegyik hozzátesz az orvostudomány fejlődéséhez" - mondta az államtitkár. Szerinte az az elhivatottság, amivel a díjazottak a fejlesztéseikről beszámoltak, példaértékű, és ösztönző lehet mindazoknak, akik ugyan még nem értek el ekkora sikert, ám dolgoznak a saját elképzeléseiken. Minden díjazott innováció tovább is fejleszthető.

Forrás: infostart.hu

Utolsó módosítás: 2020. július 01.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?