Ön itt áll: A HivatalrólSajtószobaA Hivatal a hírekbenOnline sajtó
Nemzetközi sportkardiológiai szimpóziumot rendezett a Semmelweis Egyetem
2023. október 25.
Módosítás: 2023. október 26.
Olvasási idő: 3 perc

Először tartottak nemzetközi sportkardiológiai szimpóziumot október 17-én a Városmajori Szív- és Érsebészeti Klinikán, amelynek célja a szakterület aktuális kérdéseinek megvitatása, illetve az ismeretek bővítése volt a témában jártas szakértők bevonásával. A szimpóziumon többek között szó esett a sportkardiológia jelenéről és jövőjéről, a diagnosztika és a genetikai vizsgálatok szerepéről a különböző sportterületek képviselőit érintve.

Az előadás-sorozatot megnyitó dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora köszöntőjében elmondta, a Városmajori Szív- és Érsebészeti Klinika 2018 óta nyújt sportkardiológiai szolgáltatásokat a Sportkardiológiai Tanszék keretén belül, amely mintegy 1500 atléta orvosi vizsgálatát végzi évente. A sportkardiológia az egyetemi kurrikulum szerves részévé is vált azóta, amit az tetézett, hogy 2023. június 1-én megalakult a Sportkardiológiai Központ dr. Vágó Hajnalka irányításával. „Büszkék vagyunk sportkardiológiai eredményeinkre. Kollégáink aktív szerepet vállalnak a sportesemények orvosi ellátásában mind a hazai versenyeken, mind a külföldön játszó magyar csapatok esetében.” A rektor az egyetem, és azon belül is a Városmajori Szív- és Érsebészeti Klinika bemutatása kapcsán kitért arra is, hogy a központot a világ legjobb 50 kardiológiai intézményei között tarják számon.

Az első szakmai előadást a Padovai Egyetemről érkező dr. Domenico Corrado tartotta az arrythmogenesis cardiomyopathia fenotípusainak és etiológiáinak modern osztályozásairól. A konferencia dr. Jürgen Scharhag előadásával folytatódott, a Bécsi Egyetem Sportkardiológia Tanszékéről érkező szakember egyaránt jártas német és osztrák sportkardiológiai kutatásokban. Dr. Scharhag a klinikai kutatások és gyakorlatok tapasztalatairól, következtetéseiről adott elő. Szintén a Padovai Egyetemet képviselte dr. Alessandro Zorzi, aki a korai ventrikuláris szívverés előfordulási gyakoriságát vizsgálta sportolók esetén. Dr. Francesca Graziano, aki jelenleg Padovában szakorvosjelölt és egyben dr. Vágó Hajnalka PhD-konzultáltja, a gyermekeknél előforduló hirtelen szívhalállal kapcsolatos téziseit mutatta be a közönségnek.

A magyar előadók között is a szakterület kiválóságai prezentálták kutatási eredményeiket. Többek között dr. Vágó Hajnalka arról értekezett, hogy sportolói betegségnek, vagy csak egyszerűen strukturális diszfunkciónak nevezhetők-e az atlétáknál előforduló szívbetegségek, és elemzéséhez a Semmelweis Egyetem CMR-nyilvántartás eredményeit használta fel. Dr. Bödör Csaba, a Semmelweis Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézetének vezetője a sportolóknál megjelenő kardiovaszkuláris betegségek genetikai hátterét taglalta. Mint beszámolójából kiderült, számos esetben a genetikai markerek jó eséllyel előre jelezhetik a betegségek előfordulását, azonban akadnak olyan esetek is, amikor semmiféle genetikai hajlam nem mutatható ki, ám az adott atléta mégis valamilyen szívproblémában szenved. Dr. Szabó Liliána, aki a Semmelweis mellett a londoni Queen Mary Egyetemet is képviselte, a kardiovaszkuláris adaptációt elemezte egy nagykohortos kutatás keretében, átfogó CMR-vizsgálatot alkalmazva.

„A szimpóziumot első alkalommal rendeztük meg a Semmelweis Egyetem Sportorvostan Tanszék szervezésében, de az elkövetkező időszakban több hasonló szimpóziumot szeretnénk tartani, a sportorvostan más területeit is érintve. Országos szinten talán ez volt az első olyan nemzetközi klinikai sportkardiológiai szimpózium, amelyen több egyetem több neves szakértője is előadást tartott” – mondta honlapunknak dr. Vágó Hajnalka, az esemény szervezője, majd hozzátette: „A szimpózium kiváló lehetőség a hazai szakemberek képzésében, illetve tudományos együttműködések előkészítését is lehetővé tette, ez utóbbit illetően az elkövetkező időszakban tudományos és oktatói együttműködés aláírását tervezzük.”

Az egynapos szimpóziumon 13 előadó vett részt, a mintegy 80 fős közönség főként a Magyar Kardiológusok Társaság és a Magyar Sportorvos Társaság képviseletében érkezett, továbbá a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika és a Semmelweis Egyetem más orvosai is megjelentek a hallgatóság soraiban. A rendezvény a TKP2021-NKTA-46 projekt keretében, az Innovációs és Technológiai Minisztérium Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból nyújtott támogatásával, a TKP2021-NKTA pályázati program finanszírozásában valósult meg.

Forrás: semmelweis.hu

Utolsó módosítás: 2023. október 26.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?