Ön itt áll: A HivatalrólSajtószobaSajtóközlemények, sajtóanyagok
12 nyertes az Élvonal kiválósági programban, közel tízmillió euró támogatás élvonalbeli, világszínvonalú felfedező kutatásra
12 nyertes az Élvonal kiválósági programban, közel tízmillió euró támogatás élvonalbeli, világszínvonalú felfedező kutatásra
2017. november 13.
Módosítás: 2019. június 27.
Olvasási idő: 4 perc
A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által kidolgozott és első ízben meghirdetett, 3 milliárd forint keretösszegű „Élvonal” kiválósági programban 12 kutatócsoport-vezető nyert el egyenként 150 és 300 millió forint közötti támogatást, amelyet a következő öt évben kutatócsoportja létrehozására vagy bővítésére és világszínvonalú eredményeket ígérő felfedező kutatási projektje magyarországi megvalósítására fordíthat.

Pálinkás József, az NKFI Hivatal elnöke a döntésről elmondta: „Az Élvonal programmal új, nemzetközi összehasonlításban a tudományterületük felső 10%-ába tartozó kutatócsoport-vezetőt és kutatócsoportját támogató kiválósági program indult el hazánkban, amely európai mércével mérve is jelentős támogatást biztosít a legkiválóbbaknak. A felhívásra valamennyi tudományterületről a legdinamikusabb alkotási szakaszban lévő vezető kutatók adtak be pályázatot, akik nemzetközileg elismert, kiemelkedő tudományos hatást kiváltó eredményeket értek el, szakterületük formálóivá váltak, és stratégiai szerepük van abban, hogy Magyarország felzárkózzon a fejlett országokhoz. A támogatást most elnyert 12 vezető kutatónak kutatási terve alapján reális esélye van arra, hogy a következő öt évben világszínvonalú eredményeket érjen el hazai kutatóműhelyekben.”

Az Élvonal-programból támogatást elnyert kutatók és a támogatott projektek részletes bemutatása

A programra 45 pályázat érkezett, összesen mintegy 11,5 milliárd forintos támogatási igénnyel. A benyújtott pályázatok 80%-a (darabszám és támogatási igény szerint egyaránt) a matematikai, fizikai, kémiai és mérnöki tudományok, valamint az orvosi és biológiai tudományok területéről érkezett. A többi pályázat fele-fele arányban oszlott meg a bölcsészet- és társadalomtudományok, valamint az agrár-, ökológiai, környezet- és földtudományok között.

A támogatói döntés anonim szakértők és testületek többszintű értékelése, valamint a pályázók személyes prezentációja alapján született meg. Minden benyújtott pályázatot először az NKFI Hivatal által a szakterületi kollégiumok javaslatai alapján felkért négy-négy, köztük legalább egy külföldi, anonim szakértő értékelt. Ennek alapján a szakterületi kollégiumok által javasolt szakértői csoport a pályázatokat a pályázati kiírás kiválasztási kritériumai szerint egyenként értékelte, majd a legjobb húsz kiválasztott pályázót személyes prezentáción is meghallgatta. A szakértői csoport a prezentációkat követően tett javaslatot a döntésre. 

Az Élvonal felhívására tematikus megkötés nélkül lehet pályázni alapkutatási témákkal, ha a pályázó életrajza és kutatási terve a felhívásban foglaltaknak megfelel. A 2018–2022 közötti időszakban az NKFI Alapból 3 milliárd forint keretösszeg fordítható a pályázatra, ebből a 2018. évi kifizetésekre rendelkezésre álló forrás 600 millió forint. Az ötéves projektperiódus lejárta után a mostani kedvezményezettek további támogatást csak újabb pályázattal nyerhetnek el, nyílt versenyben megmérkőzve az akkori élvonalbeli pályázókkal. 

 

Az Élvonal Kiválósági Programra benyújtott pályázatok tudományterületi aránya
Az Élvonal Kiválósági Programra benyújtott pályázatok tudományterületi aránya

 

 

Az Élvonal Kiválósági Programra benyújtott pályázatok támogatási igénye tudományterületenként
Az Élvonal Kiválósági Programra benyújtott pályázatok támogatási igénye tudományterületenként

 

A kutatás, a fejlesztés és az innováció ösztönzésére az NKFI Hivatal összehangolt versenypályázati rendszert dolgozott ki. Ezen belül a felfedező kutatások támogatásának hazai rendszerében  egymásra épülő, átfogó pályázati rendszert alakított ki a kutatói életpályán elinduló kutatók ösztönzésétől kezdve a kutatói közösség tagjainak szélesebb köre által pályázható programokon át az élvonalbeli kutatások ösztönzéséig.  

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal felfedező kutatásokat ösztönző programjai

Budapest, 2017. november 14.
Utolsó módosítás: 2019. június 27.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?