Ön itt áll: A HivatalrólSajtószobaSajtóközlemények, sajtóanyagok
A Bay Zoltán Kutatóintézet is támogatáshoz jut a Tématerületi Kiválósági Programban
2019. június 26.
Módosítás: 2019. június 26.
Olvasási idő: 2 perc
Az immár több mint negyedszázados múltra visszatekintő Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. egyike annak a 26 egyetemnek és állami kutatóintézetnek, amely az idei Tématerületi Kiválósági Program keretében támogatást kapott. A kutatóintézet két tématerületen összesen 760 millió forintot nyert el – jelentette be az erről szóló sajtótájékoztatón Szigeti Ádám, az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára.

A Tématerületi Kiválósági Program alapvető célja, hogy a támogatott intézményekben erősödjön az alkalmazott kutatás-fejlesztési és innovációs fókusz és a kutatómunka produktivitása. „Hosszú távon azt várjuk az új programtól, hogy növelje a kutatási tevékenységek nyitottságát, ösztönözze a kutatás-fejlesztési és innovációs ökoszisztéma szereplőinek együttműködését, segítse a kutatási eredmények társadalmi, gazdasági és környezeti hasznosítását, a kutatási kapacitások optimális kihasználását, valamint kiszámítható, versenyképes, vonzó kutatói életpályát kínáljon az intézményekben” – mondta el Szigeti Ádám innovációért felelős helyettes államtitkár a Bay Zoltán Kutatóintézet Lézercsarnokában.

Fontos, hogy a kutatások a legégetőbb társadalmi-gazdasági kihívásokra keressenek gyakorlatban is hasznosítható válaszokat, ezért a Tématerületi Kiválósági Programra benyújtott szakmai programoknak, tématerületeknek illeszkedniük kellett a „biztonságos társadalom és környezet”, az „ipar és digitalizáció”, az „egészség”, valamint a „kultúra és család” kutatási területek valamelyikéhez. A Bay Zoltán Nonprofit Kft. két támogatott tématerületét Grasselli Norbert ügyvezető igazgató mutatta be.

  • Az „Alkalmazásorientált anyag-, technológia-, elméleti és vizsgálati módszerek fejlesztése” tématerület a korszerű anyagokat és mérnöki technológiákat kutatja, többek között a 3D fémnyomtatási technológiák ipari alkalmazásának lehetőségeivel is foglalkozik. Az intézménynek a fémmátrixú kompozitok, fémhabok és fémemulziók területén folytatott alapkutatásokból már több szabadalma is született, többek között ezeket kívánják a kutatók az iparban alkalmazható technológiákká fejleszteni. Emellett az üzemelési biztonsággal, az üzemelő berendezések károsodási folyamataival, azok modellezési és vizsgálati módszereinek fejlesztésével foglalkoznak.
  • Az „Új, termékorientált, biológiai alapú fejlesztések a körkörös gazdaságban” tématerület a mikrobiológiai folyamatok hatásának multispektrális, analitikai és DNS-alapú nyomon követésére, valamint drónokkal nagy területekről begyűjtött adatok tudományos feldolgozására és új összefüggések keresésére koncentrál. A kutatók vizsgálják a meddőhányók és ipari melléktermékek mikrobiális viselkedését, valamint a különböző értékes nyersanyagok – pl. ritkaföldfémek – mikrobiális úton való kioldásának, visszanyerésének lehetőségét is.

Grasselli Norbert kiemelte: a most elnyert támogatás a fókuszált kutatómunkán túl korszerű kutatási eszközök, szoftverek beszerzésére, hálózati együttműködések építésére és fejlesztésére, valamint az elért eredmények széleskörű terjesztésére is lehetőséget teremt.

 

Bay Zoltán Kutatóintézet sajtótájékoztató, 2019. június 26.
Az immár több mint negyedszázados múltra visszatekintő Bay Zoltán Kutatóintézet egyike annak a 26 egyetemnek és állami kutatóintézetnek, amely az idei Tématerületi Kiválósági Program keretében támogatást kapott.

 

Budapest, 2019. június 26.

Utolsó módosítás: 2019. június 26.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?