Ön itt áll: A HivatalrólSajtószobaSajtóközlemények, sajtóanyagok
Ipari fejlesztési projekteket ösztönző programot indít Magyarország és Dél-Korea
Ipari fejlesztési projekteket ösztönző programot indít Magyarország és Dél-Korea
2018. március 28.
Utolsó módosítás: 2018. április 25.
Olvasási idő: 5 perc
2018. március 28-án Budapesten került sor a magyar-koreai Tudományos és Technológiai Vegyes Bizottság ülésére, amelyen a felek megállapodtak az eddigi kétoldalú együttműködés projektalapú továbbfejlesztéséről, és elfogadták a következő évek munkaprogramját. A koreai delegációt Chang Whan Ma, a tudományért és infokommunikációs technológiákért felelős szakminisztérium miniszterhelyettese vezette, magyar partnere Pálinkás József, az NKFI Hivatal elnöke volt.

Az eddigi sikerekre alapozva a partnerek egyre inkább a csúcstechnológiai iparban hasznosítható, nagy léptékű kutatásokra kívánják helyezni a hangsúlyt, elsősorban az egészségipar, a biotechnológia, az anyagtudományok, az informatika és a környezetvédelmi technológia területén. Ennek fontos eszköze a májusban induló közös pályázat, amelynek keretében az NKFI Alap magyar részről 200 millió forintos keretösszeggel támogatja a társfinanszírozott ipari fejlesztési projekteket. 

Pálinkás József hangsúlyozta: a kétoldalú tudományos-technológiai kapcsolatokban nagyratörő célokat kell kitűzni, az egyszerű kutatócsere helyett a jövőben a közösen folytatott, elsősorban ipari célú kutatási projekteket támogatják. Az NKFI Hivatal elsősorban azokkal az országokkal törekszik ilyen kapcsolatra, amelyek egy-egy szakterületen a kutatás-fejlesztés nemzetközi élvonalába tartoznak, vagy amelyekben a hazai tudás, technológia és innováció piacra találhat. Kapcsolataink Koreával különösen aktívak, Szöulban 2017-ben külön TéT-szakdiplomata poszt is létesült. 

Chang Whan Ma miniszterhelyettes kiemelte a nagy múltra visszatekintő magyar-koreai tudományos együttműködés eddigi eredményeit az anyagtudományok, a kémia és az élettudományok terén. Elismeréssel szólt a grafénkutatás és a fehérjekutatás területén működő közös laborok eredményeiről, és méltatta a projektalapú együttműködésben rejlő lehetőségeket is.  „Magyarország és Korea új kétoldalú kutatási és innovációs társfinanszírozású programja, amelyről most megállapodtunk, jó lehetőség a koreai kutatók számára, hogy erős kapcsolatot építsenek a kiváló magyar tudósokkal és vállalkozókkal.” Kifejezte meggyőződését, hogy az új, projektalapon zajló, kétoldalú magyar-koreai együttműködési program segít továbbfejleszteni azokat a kölcsönösen előnyös kapcsolatokat, amelyek a két ország kutatóhelyei és vállalkozásai között épülnek, és lehetővé teszi tudományos és technológiai potenciáljuk még hatékonyabb kihasználását.

A két ország kormányainak támogatásával 1992-ben alakult meg a Magyar-Koreai Műszaki Együttműködési Központ Alapítvány (Hungarian-Korean Technical Cooperation Centre, HKTCC) a két ország egyetemei, kutatóintézetei és vállalatai közötti kutatás-fejlesztési és innovációs együttműködések támogatására. A Magyar Tudományos Akadémia és koreai partnere, az Országos Tudományos és Technológiai Kutató Tanács (National Research Council of Science and Technology, NST) 2010 óta öt korszerű, versenyképes magyar-koreai laboratórium közös fenntartásához és működéséhez járult hozzá magyar kutatóintézetekben, többek között a grafén- és fehérjekutatás területén. Az elmúlt években hazánk a V4 országokkal együtt írt ki multilaterális pályázatot, valamint közös kutatási projektek indultak a magyar-koreai-osztrák háromoldalú együttműködés keretében is. További lehetőségek rejlenek a Horizont 2020, a EUREKA vagy a EUROSTARS programok keretében történő együttműködésben is. A szegedi ELI lézerközpontról Fülöp Zsolt rendkívüli követ számolt be a koreai félnek. Az ott folyó kísérletek is megalapozhatnak közös projekteket az orvosi, biológiai vagy gyógyszerészeti alkalmazott kutatásokban.

Kétoldalú tudományos és technológiai (TéT) együttműködések

Magyarországnak jelenleg 37 országgal van kétoldalú kormányközi tudományos és technológiai együttműködési megállapodása. Ezek keretében nyílnak meg olyan pályázati felhívások, amelyek elsősorban a nemzetközi kapcsolatépítést, a kutatói szakembercserét támogatják. Projektalapú ipari és kutatás-fejlesztési együttműködést ösztönző felhívást először Izraellel, majd Indiával, Iránnal, Kínával, Thaifölddel, Törökországgal és Vietnammal hirdetett meg az NKFI Hivatal. Az ilyen új megközelítésű, nagyobb összegű pályázati felhívások közzététele előtt az NKFI Hivatal a hazai kutatói-fejlesztői közösség bevonásával méri fel a meglévő, jelenleg is aktív nemzetközi kutatási együttműködéseket, illetve azokat a tudományterületi erősségeket, amelyekre később hasonló projekteket lehet alapozni. A Hivatal ennek alapján kezdeményezi kétoldalú kutatás-fejlesztési és innovációs programok közös indítását. 

Budapest, 2018. március 28.

Magyar-koreai Tudományos és Technológiai Vegyes Bizottság ülése
Magyar-koreai Tudományos és Technológiai Vegyes Bizottság ülése


Magyar-koreai Tudományos és Technológiai Vegyes Bizottság ülése
Magyar-koreai Tudományos és Technológiai Vegyes Bizottság ülése


Magyar-koreai Tudományos és Technológiai Vegyes Bizottság ülése
Magyar-koreai Tudományos és Technológiai Vegyes Bizottság ülése


Magyar-koreai Tudományos és Technológiai Vegyes Bizottság ülése
Utolsó módosítás: 2018. április 25.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?