Ön itt áll: A HivatalrólSajtószobaSajtóközlemények, sajtóanyagok
Új egyetemi menedzserképzés segíti a tudástranszfert, a kutatás-fejlesztést és az innovációt
2019. december 16.
Módosítás: 2019. december 17.
Olvasási idő: 3 perc
A hazai innovációs rendszer megújításának egyik legfontosabb célkitűzése, hogy az egyetemi tudásközpontok és a vállalati szféra szoros együttműködése mindinkább elősegítse a kutatás-fejlesztési tevékenység gyakorlati hasznosulását.

Az ökoszisztémában elindult folyamatok hatására máris nő az igény a sokoldalú, menedzserszemléletű szakemberek iránt: a Budapesti Corvinus Egyetem és a Pannon Egyetem ma közös sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal szakmai támogatásával 2020 februárjától új egyetemi szakirányú továbbképzést indít kutatási és innovációs menedzserek képzésére.

Az egyetemi innovációs ökoszisztéma erősítését és a felsőoktatási-ipari együttműködést többféle pályázati finanszírozással és új együttműködési platformok kezdeményezésével is ösztönzik a döntéshozók. „Az innovációs ökoszisztéma megújulásában fontos lépés az egyetemi szakirányú továbbképzés megjelenése – jelentette ki Dr. Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke a budapesti eseményen. – Fontos, hogy az egyetemi tudásbázisok szilárd alapjaira támaszkodva egyre több piacorientált együttműködés alakuljon ki a kutatók és a vállalkozások között, ez pedig megnöveli a keresletet az olyan szakemberek iránt, akik a két szférát összekapcsolva alkalmasak a kutatás-fejlesztési és innovációs projektek magas színvonalú tervezésére, előkészítésére, fenntartható és koordinált megvalósítására.”

Az országban először a Budapesti Corvinus Egyetem és a Pannon Egyetem reagált az új munkaerőpiaci igényre. A Corvinuson már most lehet jelentkezni a 2020 februárjától induló a két féléves „kutatási és innovációs menedzser” továbbképzésre, később két féléves mesterszakkal is bővülni fog a kínálatuk. Dr. Szabó Lajos, az Egyetem oktatási rektorhelyettese elmondta: „A nálunk végzett szakemberek rendelkeznek majd projektmenedzseri és vezetői képességekkel. Egyaránt alkalmasak lesznek a versenyszférában megvalósuló innovációs programok vezetésére, valamint elméleti kutatási projektek irányítására is. Megtanítjuk őket az innováció mikro- és makrokörnyezetének ismeretére, tudni fogják majd, hogyan lehet innovációs forrásokhoz jutni, miként kell egy-egy projektet megvalósítani, milyen jogi és szabadalmi követelményeknek kell megfelelni. Tehát a gyakorlatban azonnal alkalmazható tudással vértezzük fel hallgatóinkat.”

A Pannon Egyetem szintén meghirdette az új szakirányú továbbképzést, a dunántúli hallgatóknak kínálva versenyképes és piacképes tudást ahhoz, hogy a megújuló innovációs ökoszisztéma szakértőivé váljanak. „A Pannon Egyetem több tudományterületet lefedő képzési és kutatási portfóliójára építve hidat képezünk a műszaki és az üzleti, az akadémiai és a piaci területek között annak érdekében, hogy az itt végzett menedzserek képesek legyenek tudományos alapú innovációkat nemzetközi szinten is piacképes termékké és szolgáltatássá fejleszteni” – mondta el Dr. Fehérvölgyi Beáta, az Egyetem Gazdaságtudományi Karának dékánja.

Dr. Horváth Zita az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára a sajtóbejelentéshez hozzáfűzte: „A jövő felsőoktatásának kulcsszavai: verseny, minőség, teljesítmény és siker. Az ország gazdasági és társadalmi jólétéhez ugyanis csak a minőségi oktatáson keresztül vezet az út, egy egészséges innovációs környezet megteremtésével. A ma bejelentett kezdeményezés is ezt a célt szolgálja.”

További információk a Corvinus Egyetem új képzéséről:
http://gazdalkodastudomany.uni-corvinus.hu/index.php?id=68927

További információk a Pannon Egyetem új képzéséről:
https://www.gtk.uni-pannon.hu/kutatasi-innovacios-szakmenedzser-szakkozgazdasz/

Budapest, 2019. december 16.


Új egyetemi menedzserképzés segíti a tudástranszfert, a kutatás-fejlesztést és az innovációt - Sajtótájékoztató, 2019. december 16.
A Budapesti Corvinus Egyetem és a Pannon Egyetem 2020 februárjától új egyetemi szakirányú továbbképzést indít kutatási és innovációs menedzserek képzésére.
Utolsó módosítás: 2019. december 17.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?