Ön itt áll: A Hivatalról
Hazai részvétel a Horizont 2020-ban, az Európai Unió kutatási és innovációs keretprogramjában
Hazai részvétel a Horizont 2020 programban
2020. január 14.
Utolsó módosítás: 2020. július 28.
Olvasási idő: 5 perc
Az Európai Unió 2014–2020 között meghirdetett Horizont 2020 kutatási és innovációs keretprogramjának égisze alatt számos jelenleg is nyitott és folyamatosan pályázható felhíváson lehet még elnyerni kutatás-fejlesztési és innovációs támogatásokat. A keretprogram egyik legfontosabb célja, hogy az EU-ban létrehozott tudományos eredményekből a piacon hasznosuló innovatív termékek, szolgáltatások és eljárások szülessenek, ezért a kutatástól a piacra lépésig és a, hasznosításig az innovációs lánc minden szakaszához támogatást nyújt, kiemelten ösztönözve a kis- és közepes vállalkozásokat.
Csuzdi Szonja NCP koordinátor

Csuzdi Szonja, az NKFI Hivatal Nemzetközi Főosztályának vezetője


„Fontos, hogy a magyar résztvevők az eddiginél hatékonyabban használják ki a brüsszeli közvetlen finanszírozási lehetőségeket, hiszen a jelenleg futó keretprogramból is jelentős pályázható forrás áll még rendelkezésre 2019–20-ban.”

Kapcsolódó interjú

A Horizont 2020 program célterületei

A jelenleg futó kutatási és innovációs keretprogram három fő pillérre épül:

 • I. Kiváló tudomány (a források 30%-a, 24 milliárd euró): Az európai tudományos kiválóság világviszonylatban betöltött vezető szerepének megerősítését célozza.
 • II. Vezető ipari szerep (a források 21%-a, 17 milliárd euró): Európa vezető szerepét hivatott megalapozni az alkalmazott kutatás-fejlesztés és innováció területén, amit a kulcsfontosságú technológiák támogatásával, a tőkéhez való szélesebb körű hozzáférés biztosításával, valamint a kis- és középvállalkozások segítésével terveznek elérni.
 • III. Társadalmi kihívások (a források 38%-a, 30 milliárd euró): Európa egésze számára kihívást jelentő társadalmi kérdések megoldásához kíván hozzájárulni a következő hat tématerületen: egészség, demográfiai változások és jólét; élelmezésbiztonság, fenntartható mezőgazdaság, tengerkutatás és tengerhasznosítási célú kutatás, valamint biogazdaság; biztonságos, tiszta és hatékony energia; intelligens, környezetkímélő és integrált közlekedés; éghajlatváltozás, erőforrás-hatékonyság és nyersanyagok; inkluzív, innovatív és biztonságos társadalmak.
 • További területek (a források 11%-a): European Institute of Innovation and Technology, Joint Research Centre, egyéb feladatok.  
Megújuló eszköztár a hazai H2020-pályázók támogatására

Bár az Unió kutatási és innovációs keretprogramja minden tagállam pályázója előtt nyitva áll, az újonnan csatlakozott országok eddig aránytalanul kevés forrást nyertek el a Horizont 2020 indulása óta: magyar szereplők mindössze 0,5%-kal részesednek a felhívásokon odaítélt támogatásokból. Hogy nőjön a hazai pályázók sikeressége, az NKFI Hivatal változatos eszközökkel hívja fel a figyelmet ezekre a közvetlenül Brüsszeltől elnyerhető pályázati forrásokra.

 • Horizont 2020-honlap: www.h2020.gov.hu
  Az NKFI Hivatal a pályázókat szakmai oldalról segítve dedikált honlapon foglal össze minden tudnivalót és aktualitás hírt a programmal kapcsolatban.
 • Horizont 2020 nemzeti kapcsolattartók (NCP)
  Az NKFI Hivatal működteti a H2020 Nemzeti Kapcsolattartói Hálózatot (National Contact Points, NCP), amelynek szakértői tématerületekre szakosodva nyújtanak sokrétű támogatást. Nem csupán nélkülözhetetlen információkkal, pályázati tanácsadással, tematikus rendezvényekkel segítik a pályázni kívánó cégeket, kutatóhelyeket és egyéni kutatókat, hanem a majdani projektmenedzsmentben és a partnerkeresésben is közreműködnek.
 • Hazai rásegítő pályázatok
  Annak érdekében, hogy az erős nemzetközi versenyben is sikeres magyar pályázatok szülessenek, az NKFI Hivatal megújítja a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap hazai forrásaiból meghirdetett rásegítő pályázatok rendszerét. Ezek a konstrukciók – mint például a NEMZ, az EU_KP vagy a KKV eszköz pályázat – segítik a pályázati felkészülést, a konzorciumépítést vagy a különböző EU-s kezdeményezésekben már nyertes projektek hazai önrészét finanszírozzák.
 • Horizont 2020 pályázati felhívások kereshető adatbázisa
  A hazai pályázók teljes körű támogatása érdekében az NKFI Hivatal honlapján a Horizont 2020 keretében megjelent pályázati felhívások tématerületenkénti bontásban kereshetőek.
 • Horizont 2020 eseménynaptár
  A Horizont 2020 keretprogram felhívásaihoz és közös programjaihoz kapcsolódva az NKFI Hivatal tematikus információs napokat és konzultációs lehetőséget szervez a potenciális pályázóknak:
  Horizont 2020 eseménynaptár
 • Horizont 2020 értékelői közösség
  Mivel a H2020-pályázatokat értékelő szakértők döntő többsége még mindig a „régi” (EU15) tagállamokból kerül ki, hasznos lenne, ha minél több hazai kutató, fejlesztő jelentkezne értékelői feladatokra. Az NKFI Hivatal törekvése, hogy nemzetközi értékelőként egyre több magyar szakember kapcsolódjon be a keretprogram pályázatainak értékelésébe, hiszen ők a megfelelő platformon tanácsokkal, gyakorlati tudásmegosztással is segíthetnék majd a pályázni kívánókat. Az NKFI Hivatal aktív és értékteremtő H2020 értékelői közösséget szeretne életre hívni, és ennek keretében hosszú távú együttműködést kíván kialakítani a Horizont 2020-pályázatok magyar értékelőivel. A jövőbeli tervek között pályázatíró tréning, a pályázatok előértékelésének megszervezése, valamint a szakértő pályázatírói szolgáltatás igénybevételének és a benyújtandó pályázatok angol nyelvű lektorálásának támogatása is szerepel. Ehhez hamarosan regisztrációs felületet nyílik, ahol az érdeklődők jelezhetik csatlakozási szándékukat és preferenciáikat.
Hamarosan itt a következő keretprogram

Az Európai Unióban még folyik az egyeztetés a következő kutatási és innovációs keretprogramról, amely 2021-től Horizont Európa néven indul. Az eddigi javaslat szerint a programra 100 milliárd euró forráskeretet szánnak, amely lényegesen több lesz a Horizont 2020 kereténél. Az Európai Bizottság széles körű egyeztetésben alakítja a programot, amelynek több kiemelt cél mellett az egyik legfontosabb eleme a klímavédelem, szerkezetében pedig a kiváló tudomány, a társadalmi kihívások és az innováció területére épül. Az Európai Innovációs Tanács pályázatain keresztül a jövőben is kiemelten támogatnák a leginnovatívabb cégek gyors növekedését, az innovációk piaci hasznosulását. Az új keretprogramról bővebben a Horizont Európa új honlapján olvasható tájékoztatás.

Utolsó módosítás: 2020. július 28.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?