Ön itt áll: A HivatalrólNemzetközi kapcsolatokNemzetközi szervezetekNemzetközi kutatási infrastruktúrákKözép-európai Kutatási Infrastruktúra-konzorcium (CERIC-ERIC)
Közép-európai Kutatási Infrastruktúra-konzorcium (CERIC-ERIC)
2021. február 03.
Módosítás: 2021. április 27.
Olvasási idő: 2 perc
ceric-ericA Central European Research Infrastructure Consortium (CERIC) elnevezésű szervezetnek az a célja, hogy külső kutatók részére hozzáférést nyújtson szinkrotron- és neutronnyalábos, továbbá egyéb mikroszkopikus szondákkal végezhető analitikai, szerkezeti és képalkotó vizsgálatokhoz, a szükséges anyagmódosítási eljárásokhoz, a nanotechnológia, a környezet, az anyagtudomány, az élettudomány és a kulturális örökség területén. További küldetése világszínvonalú integrált szolgáltatás kialakítása, amely hozzájárul az európai tudomány és gazdaság fejlődéséhez.
Kutatási infrastruktúra rövid neve CERIC-ERIC
Angol név Central European Research Infrastructure Consortium
Magyar név Közép-európai Kutatási Infrastruktúra-konzorcium
Hivatalos honlap https://www.ceric-eric.eu/
Alapítás éve 2014
ESFRI projekt/landmark Nem ESFRI vonatkozású
Kutatási infrastruktúra székhelye Trieszt, Olaszország
Tagországok száma 8
Részt vevő országok Ausztria, Csehország, Horvátország, Lengyelország, Magyarország, Olaszország, Románia, Szlovénia
Magyarország csatlakozása 2016
Magyarországi partnerintézmények Energiatudományi Kutatóközpont
Atommagkutató Intézet (ATOMKI)
Wigner Fizikai Kutatóközpont (FK)
Eötvös Lóránd Tudományegyetem (ELTE)
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME)
Államigazgatási képviselő Csirikusz Gábor
Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal
Stratégiai és Intézménykiválósági Főosztály
1077 Budapest, Kéthly Anna tér 1.
Tel.: +36 1 896 3707
E-mail: gabor.csirikusz@nkfih.gov.hu
Szakmai képviselő Belgya Tamás
Energiatudományi Kutatóközpont (EK)
EKBI igazgató, EK főigazgató helyettes
Tagdíjbefizetések alakulása A belépésünk óta nem kellett tagdíjat fizetnünk, 2022. január elsejétől azonban – amennyiben a közgyűlés egyhangúan jóváhagyja azt – már minden résztvevő tagállamnak kell tagdíjat fizetnie. A CERIC-ERIC 18. közgyűlése 2021 júliusában készíti elő a tagállami hozzájárulások modelljét, majd a 19-ik, várhatóan 2021. novemberben tartandó közgyűlése szavaz a tagdíjakról. A tagdíj 90%-a a jelenlegi tervezet szerint visszakerül a tagállami partnerlétesítményhez, és annak ún. integrált kutatáshoz kapcsolódó tevékenységeire lesz fordítandó. Utóbbiakra példa a partnerlétesítmények közös kutatási projektjei, infrastrukturális, ill. kisebb összegű eszközberuházások, a PhD-sok cseréje stb.

A tagságból származó hazai előnyök, haszon

A CERIC-ERIC hazai tudományos haszna elsősorban a közép-európai nagyműszeres analitikai kutatási vérkeringésbe való proaktív bekapcsolódásban/részvételben jelentkezik egy kiválóan szervezett multidiszciplináris szolgáltatói keretben.

A magyarországi szintű gazdasági hatás rövidtávon elsősorban a berendezésekhez érkező kutatók ráfordításaiból és konferenciák szervezéséből származik. Hosszabb távon közös pályázatok létrejöttével lehet számolni. Ehhez kapcsolódhat az ipari fejlesztésekből és innovációból származó bevétel növekedése, amelynek eredménye akár eredményesen működő, piaci hasznosulást ígérő spin-off cégeket is eredményezhet. Ezek már önállóan is generálnak új állami bevételeket és új munkahelyeket.

A CERIC ERIC bemutatása


Utolsó módosítás: 2021. április 27.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?