Ön itt áll: A HivatalrólA HivatalrólKiadványok, publikációkKiadványok a KFI területéről
Mezőgazdaság, élelmiszer, természeti erőforrások, klíma és zöldenergia kutatás-fejlesztési kulcsterületek a magyar soros EU elnökség ideje alatt
Mezőgazdaság, élelmiszer, természeti erőforrások, klíma és zöldenergia kutatás-fejlesztési kulcsterületek a magyar soros EU elnökség ideje alatt
2010. szeptember 10.
Módosítás: 2017. december 29.
Olvasási idő: 2 perc
A klímaváltozás, a globális felmelegedés, a biztonságos élelmiszer- és vízellátás, a világszerte növekvő energiaigény, a fosszilis energiahordozók árának rohamos növekedése mielőbbi cselekvésre készteti a világot, az EU tagországait, köztük Magyarországot is.

A francia, a cseh és a svéd elnökség munkaprogramjában kiemelt szerepet kapott e komplex témakör, amely továbbra is nagy jelentőséggel bír. A spanyol elnökség átfogó célja, hogy az ágazati politikák „zöldítése” révén elımozdítsa egy környezetvédelmi, gazdasági és társadalmi szempontból hosszú távon fenntartható modell kialakítását. Ennek jegyében a 2010 első félévi elnökségi időszak környezetvédelmi napirendjének egyik kiemelt prioritása az éghajlatváltozás elleni küzdelem. A megkezdett folyamat folytatásaként Magyarország nemzeti szakmapolitikai szinten is nagy hangsúlyt kíván fektetni a megújuló, bioenergia-alapú zöld technológiák terjesztésére, ezáltal hozzájárulva a mezıgazdaság klímaváltozáshoz történő alkalmazkodásához és a káros hatások csökkentéséhez. A spanyol elnökség másik fő kutatás-fejlesztési iránya (a fentebb említett klímaváltozás elleni küzdelem mellett) a minőségi és biztonságos élelmiszerellátás, az élelmiszer-biztonság és a fogyasztóvédelem. Előbbi kettő jelentős kutatási tereket nyit meg, utóbbi gyakorlati kutatás-fejlesztési eredményeken és szakmai munkán alapszik.

Magyarországnak arra kell törekednie, hogy olyan területeket nevezzen meg elnökségi feladatként és kutatás-fejlesztési koncepcióként, amelyet az előző soros elnökséget betöltő tagállam(ok) elindított(ak) és előkészített(ek). Ugyanakkor Magyarország érdekeinek a figyelembevételével célszerő meghatározni az elnökségi prioritásokat. Az ideális megoldás a közösségi és a nemzeti érdekek harmonizálása.

A tanulmány letölthető:

Készítette: Délia BT.
2010. május 31.

Utolsó módosítás: 2017. december 29.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?