Ön itt áll: A HivatalrólA HivatalrólSzervezeti felépítésTestületek, bizottságokNemzeti Kutatási Infrastruktúra Bizottság
Nemzeti Kutatási Infrastruktúra Bizottság
Nemzeti Kutatási Infrastruktúra Bizottság
2016. május 24.
Módosítás: 2023. július 31.
Olvasási idő: 2 perc
A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatalt (NKFI Hivatal) a tudományos kutatásról, fejlesztésről és innovációról szóló 2014. évi LXXVI. törvényben megfogalmazottak alapján, a hazai kutatási infrastruktúrák fenntartható fejlesztését és nemzetközi hálózatosodását célzó közfeladatainak ellátásában a Nemzeti Kutatási Infrastruktúra Bizottság (NKIB) segíti.

A testület részt vesz a hazai kutatási infrastruktúrák (KI) nyilvántartását megalapozó módszertan kialakításában, a fejlesztési igények felmérésében, a külföldi kutatási infrastruktúrákkal való együttműködések tervezésében és az abból származó tudományterületi eredményesség folyamatos monitorozásában.

Az NKIB szakmai közreműködésével jelent meg 2018-ban a Nemzeti Kutatási Infrastruktúra Útiterv, amely bemutatja a hazai kutatási infrastruktúrák és infrastruktúra csoportok helyzetét, Magyarország részvételét és kapcsolódását nemzetközi kutatási infrastruktúrákhoz, az elmúlt időszak jelentősebb KI fejlesztéseit, valamint a KI-k nyomonkövetésének és értékelésének szempontjait, a további fejlesztések megalapozására.

2019-ben, az ESFRI (Európai Kutatási Infrastruktúrák Stratégiai Fóruma) tudományterületeinek megfelelően (Energia, Környezet, Egészség- és élelmiszer-tudomány, Fizikai és mérnöki tudományok, Társadalmi és kulturális innováció és E-infrastruktúrák), a Hivatal újjászervezte az NKIB-t, majd 2022 végén a tagok mandátumának lejártával alakult újjá a Bizottság.

Az Európai Kutatási Infrastruktúrák Stratégiai Fóruma az Európai Bizottság által 2002-ben alapított fórum, amely az európai tudományos integráció egyik fontos eszköze. Célja a KI-khoz kapcsolódó uniós politikák összhangjának és stratégiai szemléletnek erősítése, valamint a KI-k kihasználását szolgáló intézkedések kezdeményezése. Az Európai Kutatási Infrastruktúrák Stratégiai Fóruma legutóbb 2021-ben frissített útitervében szereplő 41 Landmark közül 15-ben rendelkezik Magyarország tagsággal, a bemutatott 22 Projektből pedig 3 magyar kutatók közreműködésével valósul meg (ESFRI Roadmap).

A Nemzeti Kutatási Infrastruktúra Bizottság tagjai

Utolsó módosítás: 2023. július 31.
Elnök

a Nemzeti Kutatási Infrastruktúra Bizottság elnöke

Fizikai és mérnöki tudományok
fizikus, (nukleáris asztrofizika)
tudományos munkatárs, Atommagkutató Intézet

Dr. Fülöp Zsolt