Ön itt áll: A HivatalrólNemzetközi kapcsolatokHorizont 2020
Horizont 2020 keretprogram
2018. május 17.
Módosítás: 2018. május 17.
Olvasási idő: 1 perc
A Horizont 2020 program kiválósági alapon, nemzetközi versenyben, közvetlenül Brüsszelből elnyerhető pályázati forrásokat jelent: a pályázatok brüsszeli elbírálásánál döntő szempont a kiválóság, a magas szakmai szintű és jól menedzselt konzorcium, illetve az uniós szinten is mérhető hatás, vagyis a rendelkezésre álló pénzügyi keretből mindegyik tagállam annyit hasznosít, amennyit az uniós versenyben elnyerni képesek a projektjei. A Horizont 2020 keretprogram a kontinens globális versenyképességének növelését célzó Európa 2020 stratégia „Innovatív Unió” elnevezésű kiemelt kezdeményezésének egyik alappillére, az Unió kutatás-fejlesztési és innovációs szakpolitikájának legfőbb eszköze.
Utolsó módosítás: 2018. május 17.
Mi a Horizont 2020?
A Horizont 2020 az Unió kutatás-fejlesztési és innovációs politikája 2014-2020 év között. A program a kontinens globális versenyképességének növelését célzó Európa 2020 stratégia „Innovatív Unió” elnevezésű kiemelt kezdeményezésének egyik alappillére.
A program céljai
A Horizont 2020 program szerkezete három pillérre épül:
Nemzeti kapcsolattartó pontok (NCP)
A korábbi keretprogramok tapasztalataira építve és a Horizont 2020 program támogatására minden EU tagállamban és társult országban – köztük Magyarországon is – létrejött a Nemzeti Kapcsolattartói Hálózat (angolul National Contact Points, NCP), amelynek munkatársai kulcsszerepet játszanak a magyar részvétel sikerességében.
Programbizottsági tagok (PC)
A Programbizottsági tagok és szakértőik, a Horizont 2020 egyes szakterületi programjaihoz kötődően kialakított stratégiai-döntéshozó programbizottsági konfigurációkban képviselik a magyar álláspontot és érdekeket.
Előadások
A hazai Horizont 2020 tevékenyésghez kapcsolódó előadások.