Ön itt áll: A HivatalrólSajtószobaA Hivatal a hírekbenNyomtatott sajtó
2020-ban több mint 330 millió eurós támogatási összeg
2019. március 31.
Módosítás: 2019. május 07.
Olvasási idő: 3 perc
Közlekedés tématerületen tervezett KFI projektek

A Horizont 2020 az EU kutatási és innovációs keretprogramja, amely nemzetközi versenyben pályázható, közvetlenül Brüsszelből elnyerhető forrásokat jelent. Ezen belül a H2020 Közlekedés program célja az európai közlekedésipar versenyképességének fellendítése és egy olyan integrált európai közlekedési rendszer kialakítása, amely környezetbarát, biztonságos, gördülékeny, az egyes polgárok, a gazdaság és a társadalom javát szolgálja. A közlekedési területre elkülönített költségvetés 2020-ra több mint 330 millió euró, amelyből négy kiemelt célkitűzést támogatnak.

A Horizont 2020 keretprogramból a forrás hatékony közlekedés kialakítását finanszírozzák, amely óvja a környezetet olyan tisztább és csendesebb repülőgépek, járművek és hajók, intelligens eszközök, infrastruktúrák és szolgáltatások kifejlesztésével, amelyek így minimalizálják a közlekedési rendszerek éghajlatra és a környezetre gyakorolt káros hatását, valamint javítják a városi közlekedést és mobilitást. A felhívásokra kutatóintézetek, felsőoktatási intézmények, valamint vállalkozások és nonprofit szervezetek egyaránt nyújthatnak be pályázatot a munkaprogramban foglaltak szerint.

Intelligens, környezetkímélő és integrált közlekedés 2020-as kiemelt tématerületei 1. Mobilitás a növekedésért A tématerület célja az intelligens, multimodális mobilitás megvalósítása, a részecske-kibocsájtási hatások értelmezése és csökkentése, valamint az automatizálás hatásának felmérése a közlekedési munkaerőre. A közlekedés hatékonyságának növelése érdekében támogatni kívánják a hajóépítés gyártási folyamatának modernizálását, a fenntartható és nagy sebességű légi közlekedés (új generációs, multifunkcionális és intelligens repülőgépek) feltételeinek kialakítását, az infrastruktúra-kutatásokat, valamint az integrált árufuvarozási és logisztikai rendszer kialakítása mellett a víz alatti zaj- és környezeti hatás csökkentését. 2. Automatizált közúti közlekedés A felhívás ösztönözni kívánja az új gépjárművezetői szerep kialakulását, a városi összekapcsolt – kooperatív – és automatizált járműflották elterjedését a széleskörű mobilitás érdekében, valamint a hatékony és biztonságosan összekapcsolt haszongépjárművek használatát a logisztikában. 3. Környezetkímélő járművek A kiírás támogatni kívánja a korszerű könnyű anyagok elterjedését az autóiparban, a hibrid járművek környezeti hatásának csökkentése mellett a következő generációs villamosított járművek városi és elővárosi használatát, továbbá a közúti közlekedés közös európai kutatási és innovációs stratégiájának kidolgozását.4. A jövő generáció akkumulátorai A célkitűzés az új generációs BEV és PHEV akkumulátorok létrehozása és a vízi szállításban használt akkumulátorok költségeinek csökkentését irányozza elő.

Bővebb információk: https://ec.europa.eu/Horizont 2020 Nemzeti Kapcsolattartói Hálózat A korábbi keretprogramok tapasztalataira építve és a Horizont 2020 program támogatására minden EU-s tagállamban és társult országban – köztük Magyarországon is – létrejött a Nemzeti Kapcsolattartói Hálózat (National Contact Points, NCP), amelynek koordinációját Magyarországon a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal látja el. A hazai NCP-k kulcsszerepet játszanak a magyar részvétel sikerességében. Fő feladatuk, hogy a Horizont 2020 egyes alprogramjaihoz kapcsolódva magas színvonalú, professzionális és ingyenesen elérhető támogatást nyújtsanak a potenciális pályázók (kutatóintézetek, egyetemek, vállalatok, nonprofit intézmények, egyéni kutatók) részére.

Tevékenységük a következőkre terjed ki: 

  • információterjesztés: információs napok szervezése, előadások tartása az aktuális pályázati felhívásokról, újdonságokról; 
  • pályázati tanácsadás: konzultációk, tréningek, workshopok, célzott és általános képzések szervezése a pályázással kapcsolatban; telefonos, személyes konzultáció;
  • projektpartner-keresésben való közreműködés; 
  • szerződéskötésben és projektmenedzsmentben való segítségnyújtás.

Bővebb információk: www.h2020.gov.hu

Forrás: KözlekedésVilág - 2019.03.31. (18. oldal)

Utolsó módosítás: 2019. május 07.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?