Ön itt áll: A HivatalrólSajtószobaA Hivatal a hírekbenNyomtatott sajtó
Boldog hal – elégedett fogyasztó: a Happy Fish projekt zárókonferenciája
2019. október 03.
Módosítás: 2019. október 03.
Olvasási idő: 2 perc
Egyre többet tudunk a hazai halakról. Hogyan lehet növelni a ponty eltarthatóságát a feldolgozás-technológia fejlesztésével? Található-e növényvédő szer a halastavakban? Kimutathatók-e a mikroműanyagok? A Happy Fish elnevezésű, hiánypótló és komplex hazai projekt a végéhez közeledik. Október 3-án, Gödöllőn összegzik a projekt legfontosabb eredményeit.

Az „Új kockázatkezelési modellrendszer fejlesztése a víz- és élelmiszer-biztonság növelése érdekében a haltermékvonalon” címet viselő, röviden csak HappyFish-nek nevezett projekt során megvizsgálták a vizeket, üledékeket, a stresszhatásokat, a feldolgozási technológiákat, új, költséghatékony vizsgálati módszereket dolgoztak ki, és a jogi szabályozás megalapozásához fontos határértékeket is meghatározták. A projekt fő célja, hogy ne csak a halak, hanem az emberek is egészségesebbek legyenek. A tapasztalatokról a Boldog hal – elégedett fogyasztó: avagy a HAPPYFISH projekt környezet- és élelmiszerbiztonsági eredményei a pontytermékvonalon címmel 2019. október 3-án, a Szent István Egyetem gödöllői Gépmúzeum Tudástranszfer Központjában számolnak be egy konferencia keretében. Minderről hamarosan részletesen is olvashatnak a Transpack magazin következő számában.

A projekt pályázati főösszeg nettó 1 419 187 223 forint, ebből vissza nem térítendő támogatás nettó 1 095 243 937 forint. A Nemzeti Versenyképességi és Kiválósági Program pályázatot a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal írta ki, a vissza nem térítendő támogatást a Magyar Állam nyújtja. A projekt a független laboratóriumokat üzemeltető WESSLING Hungary Kft. vezetésével a Szent István Egyetem Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézete, valamint Hűtőés Állatitermék Tanszéke, illetve a The Fishmarket Kft. és az SKC Consulting Kft. együttműködésével valósul meg.

Forrás: Transpack - 2019.10.03. (19. oldal)

Utolsó módosítás: 2019. október 03.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?