Ön itt áll: A HivatalrólSajtószobaA Hivatal a hírekbenNyomtatott sajtó
GMO-mentes alapanyagot fejlesztettek ki
2023. január 31.
Módosítás: 2023. január 31.
Olvasási idő: 2 perc
Háromnegyed milliárd forint támogatásból GMO-mentes a hódmezővásárhelyi Hód-Mezőgazda Zrt. és a Szegedi Tudományegyetem.

A Magyar Távirati Irodához eljuttatott közlemény szerint a Hód-Mezőgazda Zrt. konzorciumi projektje a fejlesztéshez a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivataltól 760 millió kapott. A fejlesztés eredményeként a társaság magas agrotechnikával előállított, GMO-mentes alapanyagot állít elő, amely a „nagytejű” szarvasmarhák takarmányozásában a repcét állítja alternatívaként a pálmazsírral szemben.

1992-ben alakult. Évente 8-9 ezer tonna kalászos és 7-8 ezer tonna kukorica vetőmagot, valamint saját felhasználásra és partnereinek takarmányt állít elő, sertéstelepet működtet és 1600 tejelőHolstein-fríz tehenet tart szaporulatával együtt.

A támogatott projekt több elemből állt, amelynek része volt a termékek hatásának vizsgálata a metabolikus és szaporodásbiológiai folyamatokra, ebből képet kaptak a termelésre és a reprodukcióra gyakorolt hatásokról is. A projekt végső célja annak bizonyítása volt, hogy a klasszikus pálmazsír kiváltása lehetséges a termelési eredmények romlása és a tehenekre jutó költségek emelkedése nélkül. A közlemény szerint a kutatás eredménye nemcsak a hazai holstein-fríz állományok takarmányozásában játszhat kiemelt szerepet, hanem mindenhol, ahol értéknek számít a környezettudatos, hatékony, magas hozzáadott értékkel rendelkező takarmányozás és funkcionális élelmiszer-előállítás.

A nyilvánosan elérhető Mezőgazda Zrt. 2021-es nettó árbevétele 8,2 milliárd forint volt, egy évvel korábban pedig ez a szám 9,1 milliárd forintot tett ki. A cég 2021-ben 260 millió forint, míg 2020-ban286,8millióforintnyereséggel zárt – írta az MTI.

Forrás: Délvilág

Utolsó módosítás: 2023. január 31.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?