Ön itt áll: A HivatalrólSajtószobaA Hivatal a hírekbenNyomtatott sajtó
Gyógyhatású hústermékeket kutatnak
2021. január 14.
Módosítás: 2021. január 14.
Olvasási idő: 2 perc
Gyógynövénykivonatokat és antioxidánsokat tartalmazó hústermékcsalád kifejlesztésén dolgozik a Gulyás János és Társa Kereskedelmi Kft. A munkák egyelőre a kutatási fázisnál járnak, a különleges húsokba a jövő év végén haraphatunk bele.

Tavaly januárban kezdett egy komplex gyógynövénykivonatokat tartalmazó, fokozott antioxidáns tulajdonságokkal és csökkentett tartósítószer-mennyiséggel rendelkező hústermékcsalád kifejlesztésébe a Gulyás János és Társa Kereskedelmi Kft. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatási döntése értelmében, a 2019-1.1.1-PIACI-KFI-2019-00390 azonosítószámú pályázat keretében a projekt 365 millió forintos pályázati támogatásból valósul meg. Mint ahogyan Pappné Gulyás Edittől, a cég élelmiszeripari mérnökétől megtudtuk, a projekt célja egy olyan új húskészítménycsalád kifejlesztése, amely a fogyasztók ízvilág-preferenciáinak tiszteletben tartása mellett jótékony antioxidáns és antimikrobiális hatású hatóanyagokat tartalmaz. – Azért is különleges ez a projektünk, mert ilyen húskészítmény, ami rezveratrolt, illetve koriandert, oregánót, kakukkfüvet és gyógynövény-illóolajokat tartalmaz, ezáltal antibakteriális és antioxidáns hatású, még nem létezik a piacon. Most a kutatófázisnál tartunk, a Szegedi Tudományegyetem kutatói, biológusai dolgoznak a nálunk felépített biokémiai laborban. Az új termékeink még nem készültek el, a projekt 2022-ben zárul, azaz a következő év végére szeretnénk elkészülni az új hústermékcsaláddal. Nincs olyan gyártó-, illetve forgalmazócég Magyarországon, aki hasonló komplex gyógynövénykivonatokat tartalmazó, fokozott antioxidáns tulajdonságokkal és csökkentett tartósítószer-mennyiséggel rendelkező hústermékcsaládot állítana elő, mi lehetünk az elsők ezen a téren – tájékoztatott a cég munkatársa.

Az, hogy milyen termékek lesznek majd ebben a házias ízekre szakosodott cég által kifejlesztett új termékcsaládban, egyelőre nem tudni, tájékoztatásuk szerint azt majd a piac fogja meghatározni, de előreláthatóan körülbelül tíz húsfélét fog tartalmazni.

Miután elkészülnek a húskészítmények, azok hatásosságát, antibakteriális és antitoxikus hatását külső laboratóriumok fogják igazolni, valamint a hatóanyagokkal kapcsolatos vizsgálatokat is külső laborokban végzik majd el. Amennyiben sikerrel valósítják meg a terveiket, úgy a kész termékeket a közétkeztetésben is elérhetővé teszik, de széles körű felvilágosító és szemléletváltó kampányt is indítanak majd a projekt mellett.

Forrás: Délmagyarország

Utolsó módosítás: 2021. január 14.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?