Ön itt áll: A HivatalrólSajtószobaA Hivatal a hírekbenNyomtatott sajtó
Győzteseket hirdetett az MVM EDISON
2020. június 22.
Módosítás: 2020. június 22.
Olvasási idő: 5 perc
ELEKTROMOS ROLLEREK indukciós töltőállomásai, egy fiatalokat megcélzó bankolást, megtakarítást új szintre emelő alkalmazás, valamint a blockchain alapú megújuló energia közösségi finanszírozását lehetővé tevő megoldás nyerte meg az MVM EDISON 2020 startup versenyt.

Az első három helyezett akár 50 milliós befektetést is kaphat

Az MVM Csoport által szervezett negyedik EDISON startup versenyre 220 pályázat érkezett február végéig, május végén pedig a hét döntős csapat mutatkozhatott be. A végső megmérettetésen a Project Heline zöld energiát demokratizáló megoldása, a Rollin Technologies indukciós rollertöltői, a Solar DAO megújuló befektetéseket ösztönző platformja, a MyEnerGIS napelemek helyét optimalizáló szoftvere, a Walk'2'Watt mozgási energiával töltő telefontokja, az AiVenture recepciókat automatizáló megoldása, illetve a PiggyBanx újgenerációs pénzügyi alkalmazása csapott össze. A korábbi évek gyakorlatától eltérően idén nemcsak győztest, hanem első, második és harmadik helyezettet is hirdetett a zsűri. Az első helyezett a Rollin Technologies lett, a csapattagok hárommillió forint támogatásban részesültek. Egyre gyorsabb ütemben terjednek az elektromos rollerek, amely új igényeket is felvet. A Rollin Technologies elsősorban az elektromos rollermegosztó szolgáltatók számára nyújt megoldást a töltési költségeik és struktúrájuk optimalizálásában, másodsorban hozzájárul a rollermegosztás egy rendezettebb és fenntarthatóbb formájához. A csapat vezeték nélküli indukciós töltőállomása olcsó, egyszerű és környezetbarát, a felhasználók számára is könnyen használható dokkoló. A rollert használóknak mindössze annyit kell tenniük, hogy belehelyezik a rollert az adott állomásba, és ahogy az érintkezik a dokkolóval, máris megkezdődik a töltés. így a következő felhasználó töltött járműhöz jut majd, vagy akár az előbbi használó a töltött rollerrel térhet visz-sza a kiindulópontra. Emellett, a dokkolóba történő elhelyezést követően, vagy az utazás előtt a fix állomás segítségével a kormány fertőtlenítésére is egyszerűen sor kerülhet. Az állomások gyártása és a hazai piacra lépés után terjeszkedni szeretne a startup Európán is, támogatva az okos városok és a fenntartható lokális közlekedés további fejlődését.

A verseny második helyezettje a PiggyBanx, amely a fiatalok költségtudatos viselkedését szeretné támogatni. Jelenleg ugyanis a 18 év alatti korosztály mindössze elenyésző része van tisztában saját pénzügyeivel. Erre a problémára nyújt megoldást a PiggyBanx csapata egy egyedi Fintech applikációval, amely a 18 év alatti korosztály megtakarítási céljait újfajta módon támogatja. A fiatal generáció megszólításához a gamifikációt és a közösségi élményt ötvözik a pénzügyi világgal, ezáltal a megtakarítás pozitív megtapasztalását emelik új szintre. A projekt célja a pénzügyi tudatosság megteremtése egy mobil alapú, digitális malacpersely segítségével, ami aranyos interakciókkal hálálja meg a perselybe rakott megtakarítási összeget. A csapat a pénzügyi tudatosság mellett a környezettudatosság és az energiatudatosság fejlesztését is nagyon fontosnak tartja. A felhasználók különböző kérdésekre válaszolnak ebben a 2 témakörben és helyes válasz esetén Piggy Érméket kapnak, amit fel tudnak használni kedvezményként a későbbi vásárlásnál. így már fiatalkorban elérhetőek lesznek a környezetkímélő megoldások, mint például a napelem.

A harmadik helyezett a Solar DAO fenntartható energiaközösségek platformja lett, amely elérhetővé teszi a társaság tagjainak, hogy közös zöldenergiás termelést hozzanak létre és üzemeltessenek. A platform hozzáférést biztosít a tagjainak az energiaközösség döntéshozásában eljárjanak és követhetik a termelési és fogyasztási forgalmukat. A DAO decentralizált, önműködő szervezetet jelent, amely a blockchain technológiával teszi lehetővé a megújulóenergia-projektek adatainak biztonságos tárolását és a közösségi döntés-hozatal működtetését okos szerződések segítségével. A Solar DAO a demokratikus elven működő közösségi energiatermelés adaptációját hivatott felgyorsítani, amivel egy élhetőbb jövőt szeretne létrehozni, lassítva a klímaváltozás hatásait. A közösségen belüli társfinanszírozásból megépülő napelemparkok telepítésének köszönhetően lehetőséget nyújt a beruházóknak, hogy közreműködjenek a karbonsemleges gazdaság megteremtésében.

A három nyertesnek továbbá lehetősége lesz, hogy akár 50 millió forint értékű magvető befektetéshez jusson az MVM Csoporttól. AZ EDISON startup verseny a jövő ígéretes és egyben piacképes fejlesztéseit kívánja felkutatni. Idén a korábbi évektől eltérően a jövő energetikáját meghatározó innovációk mellett a jövő otthonaira, városaira, a digitális infrastruktúrára, illetve a fintech megoldásokra vonatkozó innovációkkal is nevezhettek a fejlesztők. Az ötletek közül szakmai zsűri választotta ki a legjobb fent említett hét pályázó csapatot, ők a második forduló többhetes, a pandémiás helyzet miatt online képzési programján vehettek részt. Ezt követően a hét döntős csapat május 28-án a szakmai zsűri előtt mutatta be projektjét, rendhagyó módon online közvetített záróeseményén, a Demo Day-en. A nyertes csapatok részt vehetnek a lisszaboni Web Summit 2020 rendezvényen, illetve egyéves Linkedln Prémium Business előfizetést is kapnak. A legjobbaknak a későbbiekben esélye lehet egy, legfeljebb 50 millió forint értékű magvető befektetés elnyerésére az MVM Csoport inkubátor cége, az Smart Future Láb Zrt. részéről.

A zsűri tagja volt Kóbor György, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója, Bertalan Zsolt, az MVM Zrt. csoportszintű technológiai innovációs igazgatója, Márton István, a Smart Future Láb Zrt. vezérigazgatója, Dervalics Ákos, az Innoenergy HUB Hungary country managere, Mikesy Álmos, a Hiventures vezérigazgató-helyettese és Köl-kedi Krisztián, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal főosztály-vezetője. „Az elmúlt pár év, de különösen az elmúlt néhány hónap bebizonyította, hogy a változások felgyorsultak ebben a szektorban. Akár napok alatt megváltozhatnak trendek, amelyek azonnali reakciókat kívánnak -mint arra a járványhelyzet is rávilágított" - mondta Bertalan Zsolt, az MVM Zrt. csoportszintű technológiai innovációs igazgatója. Hozzátette, a mostani helyzetben minden eddiginél fontosabb, hogy felkutassák az innovatív eszközöket, amelyek nagyban hozzájárulhatnak az energiaellátás hatékonyságának növeléséhez, az MVM Csoport működési mechanizmusainak még gyorsabbá tételéhez.

Forrás: Világgazdaság

Utolsó módosítás: 2020. június 22.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?