Ön itt áll: A HivatalrólSajtószobaA Hivatal a hírekbenNyomtatott sajtó
A Happy Fish projekt első eredményei
2018. november 30.
Módosítás: 2018. december 19.
Olvasási idő: 2 perc

A hazai halastavakban a vizsgált több mint ötszázféle növényvédőszer- és gyógyszermaradvány alig 10%-a volt kimutatható.

A konzorciumot vezető WESSLING Hungary Kft. független vizsgálólaboratórium, a Szent István Egyetem Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézete (Gödöllő) Hűtő- és Állati Termék Tanszéke (Budapest), a The Fishmarket Kft. és az SKC Consulting Kft. közös munkájuk eredményeképpen már a projekt félidejében fontos, hiánypótló tényekről számolnak be.

HALASTAVAK: A hat vizsgált magyarországi halastó vizében 12 peszticidet, 3 peszticid-bomlásterméket, valamint 4 gyógyszermaradványt, az üledékben a glifozát peszticidet és bomlástermékét (AMPA) mutatták ki, azonban szinte minden esetben csak igen alacsony szint, a kimutatási határ körül alakult a vegyületek koncentrációja.

A gyógyszerek közül a vízben és az üledékben több mint 100 vegyületet vizsgáltak, amelyek közül összesen négyet találtak meg a vizekben. Üledékekből nem lehetett gyógyszermaradványokat detektálni. HALAK: A halak esetében 420-féle peszticidet vizsgáltak a kutatók, ezek közül 21 anyagot lehetett kimutatni. 11 rovarölő szer, 7 gombaölő szer, 1 gyomirtó szer, 2 pedig bomlástermék, azaz metabolit volt. Gyógyszermaradványokból 139 vegyület közül csupán egy – a neomicin antibiotikum – volt olyan mennyiségben jelen, ami egyáltalán lehetővé tette a kimutatását. A peszticidek egyedi koncentrációja jellemzően a kimutatási határ, azaz 0,01–0,05 mg/kg körül ingadozott. Leggyakrabban a rossz emlékű DDT rovarölő szer bomlástermékeit (DDE, DDD) lehetett kimutatni, ezek az összes tó halmintáiban megtalálhatók voltak, ám más állati termékekhez vagy már érvényét vesztett határértékekhez viszonyítva sem érték el azoknak a tizedét. A többi szermaradvány – peszticid és gyógyszermaradvány – csak elszigetelten fordult elő a halak húsában, és az értékek nem voltak jelentősek más állati termékek határértékeivel összevetve sem. Fontos eredmény, hogy a vizekből gyakran kimutatható glifozátot a halhúsban egy esetben sem találták meg. MI A HAPPY FISH PROJEKT CÉLJA?

Az „Új kockázatkezelési modellrendszer fejlesztése a víz- és élelmiszer-biztonság növelése érdekében a haltermékvonalon” (röviden HappyFish) elnevezésű projekt eredményeinek ismeretében megszülethetnek azok a határértékek, amelyek a növényvédő szerek és gyógyszermaradványok nagy részénél jelenleg még hiányoznak. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által támogatott projekt legfőbb célja, hogy megértse és meghatározza a minőségi halhús kritériumait és a további jogi szabályozáshoz határértékeket javasoljon. Ez utóbbiak ugyanis a haltermékek esetében sajnos hiányosak.

Forrás: Élelmiszer, 2018. 11. 30

Utolsó módosítás: 2018. december 19.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?