Ön itt áll: A HivatalrólSajtószobaA Hivatal a hírekbenNyomtatott sajtó
HappyFish-projekt a boldog halakért
2018. január 31.
Módosítás: 2022. január 04.
Olvasási idő: 1 perc
Az „ Új kockázatkezelési modellrendszer fejlesztése a víz- és élelmiszerbiztonság növelése érdekében a haltermékvonalon", röviden HappyFIsh elnevezésű projekt a tótól az asztalig végigkíséri a haltermék minőségét befolyásoló tényezőket.
• Káros vegyületek vizsgálata: víz- és üledékvizsgálat, környezetbiztonsági és humánegészségügyi szempontok, növényvédő-szerek, a gyógyszermaradványok és más szerves és szervetlen mlkroszennyezők.
• Blodetoxlfikácló: megoldások a szennyezőanyagok biológiai úton történő lebomlására, mérgező vagy káros végtermékek nélkül.
• Stresszhatások mérése: a legkorszerűbb molekuláris biológiai módszerek fejlesztésével mérik a halakat ért különböző stresszhatásokat
• A feldolgozási technológia vizsgálata: a késztermék minőségét a termelésen túl nagyban befolyásolja a feldolgozási technológia.
A Happy Fish projekt legfőbb céljai:
- a minőségi halhús kritériumainak leírása,
- a halhús minőségét befolyásoló anyagok meghatározása tótól az asztalig.
- határérték-javaslatok kidolgozása a haltermékek jogi szabályozásához
Konzorciumi tagok: WESSLING Hungary Kft. független vizsgálólaboratórium (a konzorcium vezetője) Szent István Egyetem Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézete Szent István Egyetem Hűtő- és Állatltermék Tanszék The Fishmar-ket Kft. SKC Consulting Kft.
A Nemzeti Versenyképességi és Klválóságl Program pályázatot a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal írta ki, a Magyar Állam támogatásával.
A HappyFish projektről bővebben a www.happyfishhungary.hu honlapon tájékozódhat!
Forrás: TRANSPACK - 2018. 01. 31. (51. OLDAL)
Utolsó módosítás: 2022. január 04.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?