Ön itt áll: A HivatalrólSajtószobaA Hivatal a hírekbenNyomtatott sajtó
Ifjú feltalálókat és tudósjelölteket keresnek
2021. október 25.
Módosítás: 2021. október 25.
Olvasási idő: 3 perc
Meghirdették a 31. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt, amelyre 14–19 éves fiatalok nevezhetnek önálló projekttel 2021. november 25-éig. Az első fordulóból továbbjutók 2022. április 1-jéig dolgozhatják ki ötletüket. Az eredményhirdetés 2022 júniusában lesz.

A Magyar Innovációs Szövetség az Innovációs és Technológiai Minisztériummal, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériumával közösen, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal főtámogatásával hirdette meg a versenyt. Az idei kiírás szerint a kreatív fiatalok öszszesen ötmillió forint jutalmat kaphatnak, míg a dobogós helyezés 100 többletpontot ér a 2022. évi egyetemi felvételi eljárás során.

A legeredményesebb felkészítő tanárok és középiskolák szintén kiemelt támogatásban részesülnek.

A verseny szeptember közepi ünnepélyes meghirdetésén Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelésért felelős államtitkára azt emelte ki, hogy az újítások, innovációk tehetik hatékonyabbá, eredményesebbé a jövő Magyarországát.

Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt három évben Magyarországon a kutatás-fejlesztési és innovációs források megtöbbszöröződtek. Rácz Zsófia fiatalokért felelős helyettes államtitkár pedig arról beszélt, hogy a nemzeti tehetség programban idén 3,6 milliárd forintot fordítanak tehetséggondozásra.

A helyettes államtitkár fontosnak nevezte, hogy a fiatalok minden lehetőséget megragadjanak tehetségük kibontakoztatására.

A pályázat meghirdetésekor elhangzott: egyénileg vagy kétfős csapatba szerveződve pályázhat minden, 2001. október 1. és 2008. augusztus 31. között született fiatal, aki még nem kezdte meg felsőoktatási tanulmányait. A hagyományoknak megfelelően a versenyre határon túli magyar fiatalok is jelentkezhetnek. 2021. november 25-éig lehet a kidolgozandó vagy megoldandó természettudományi ötlet, feladat legfeljebb kétoldalas vázlatával nevezni.

Az első fordulóból továbbjutók 2022. április 1-jéig dolgozhatják ki részletesen projektjüket. A zsűri a téma megközelítésének eredetiségét, a kidolgozás alaposságát, tudományos értékét díjazza, emellett számít az önálló munka, az írásos anyag, illetve a műszaki alkotás vagy modell színvonala, az eredmények világos értelmezése. „Ebben az évben is olyan kreatív középiskolások jelentkezését várjuk, akik műszaki, természettudományi, környezetvédelmi, informatikai vagy matematikai területen ajánlanak innovatív megoldást valamilyen problémára” – hangsúlyozta Pakucs János, a szervezőbizottság elnöke, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke. A legjobb fiatalokat felkészítő középiskolai tanárok differenciált, 600-800 ezer forintos jutalmat kapnak, a legeredményesebb iskolák – elsősorban a szakköri munkák támogatására – egymillió forintot nyernek.

A verseny hagyományai szerint a zsűri három I., három II. és négy III. helyezettet jutalmaz egyéves ösztöndíjakkal, valamint különdíjban részesül majd a legsikeresebb határon túli fiatal. A három I. helyezett részt vesz az Európai Unió Fiatal Tudósok Versenyén. A legjobbak további rangos nemzetközi versenyekre is eljuthatnak, például az Egyesült Államokban megrendezendő tudományos versenyek olimpiájára (Regeneron ISEF), és szakmai utakon, akár a Nobel-díj átadási ünnepségén is részt vehetnek. Az arra alkalmas pályázókat a Startup Campus ingyenes üzleti és forrásszerzési képzésben részesíti. A verseny részletes felhívása az innovacio.hu portálon olvasható.

Forrás: Innotéka

Utolsó módosítás: 2021. október 25.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?