Ön itt áll: A HivatalrólSajtószobaA Hivatal a hírekbenNyomtatott sajtó
Így születnek új felfedezések
2018. augusztus 27.
Módosítás: 2018. augusztus 27.
Olvasási idő: 2 perc

A Debreceni Egyetem 34 tudósa nyert összesen több mint egymilliárd forint támogatást felfedező kutatásokra.

DEBRECEN. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) a kutatói életpálya különböző szakaszaihoz jól illeszkedő pályázatokkal támogatja a hazai felfedező kutatási programokat. A nyertesek névsorát csütörtökön tették közzé, a listán 34-en a Debreceni Egyetem tudósai – adta hírül az unideb. hu portál. Az NKFIH idén országosan 12 milliárd forintot ítélt oda 400 magyar kutatónak. A források egyharmadát fiatal szakemberek nyerték el, akik kutatói életpályájukat és önálló kutatásaikat Magyarországon kezdik meg. Az elnyert források a természeti és társadalmi jelenségek megismerését célzó új módszerek, eljárások kidolgozását megalapozó projekteket és nemzetközi kutatási programok kezdeményezését ösztönzik.

Elindulni segítenek A felfedező kutatások támogatásának hazai rendszerében az NKFIH a kutatói életpályát megkezdő posztdoktorok, az önálló kutatást elindító és kutatócsoportot alapító fiatal kutatók, valamint a tapasztaltabb kutatók számára egyaránt lehetőséget biztosít alapkutatási projektjük megvalósítására. A kutatói kezdeményezésű témapályázatra és a 40 év alatti kutatók számára meghirdetett felhívásra összességében 9,4 milliárd forint keretöszszeg erejéig nyerhettek pénzt a legígéretesebb projektek.

A DE büszkeségei A kutatói kreativitás és eredményesség megerősítését célzó, bármely tudományterületről kezdeményezett pályázatok finanszírozása nyomán idén 192 új kutatási projekt indulhat, közülük 13 a Debreceni Egyetemen.

A 40 év alatti kutatók számára külön programban meghirdetett felhívás arra ad lehetőséget, hogy a fiatalok saját kutatócsoportot alapítva Magyarországon indítsanak önálló programot. A nekik célzott pályázaton 40 év alatti kutatók kezdhetnek 93 új projektet, köztük a Debreceni Egyetem 12 ifjú tudósa.

A posztdoktori kiválósági programban a már tudományos fokozattal rendelkező, de kutatói pályáját most kezdő 68 kutató – köztük 4 debreceni – nyert három évre támogatást.

A kiváló eredményeikkel a legnagyobb nemzetközi hatást kiváltó hazai kutatócsoportok közül 26 pályázat felelt meg a szigorú feltételeknek a hazai tudományos eredmények nemzetközi láthatóságát ösztönző kiválósági programban. A Debreceni Egyetem két nyertessel büszkélkedhet.

A kutatói kezdeményezésű témapályázatra és a 40 év alatti kutatók számára meghirdetett felhívásra összességében 9,4 milliárd forint keretösszeg erejéig nyerhettek pénzt a legígéretesebb projektek.

A kutatói kreativitás és eredményesség megerősítését célzó, bármely tudományterületről kezdeményezett pályázatok finanszírozása nyomán idén 192 új kutatási projekt indulhat, közülük 13 a Debreceni Egyetemen.

A hazai kutatócsoportok és külföldi partnerek együttműködését ösztönző nemzetközi együttműködésen alapuló kutatási témapályázaton 18 pályázó, köztük 3 debreceni kutató kapott támogatást.

Forrás: HAJDÚ-BIHARI NAPLÓ - 2018. 08. 14.
Utolsó módosítás: 2018. augusztus 27.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?