Ön itt áll: A HivatalrólSajtószobaA Hivatal a hírekbenNyomtatott sajtó
Ingyenes szellemitulajdonvédelmi szolgáltatás
2022. augusztus 15.
Módosítás: 2022. augusztus 22.
Olvasási idő: 3 perc
FELISMERÉSTŐL AZ OLTALMAZÁSIG Innovatív, kutatás-fejlesztéssel foglalkozó vállalkozásoknál gyakran elmarad a létrehozott termékek, szolgáltatások védelme, vagy ha szeretnék is, nem tudják, miként is fogjanak neki.

Ebben segíthet a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) által nyújtott ingyenes szolgáltatás, a szellemivagyon-diagnózis (IP Scan), illetve az a nemzetközi KKV Alap és hazai Iparjog pályázat, amelyekkel akár teljesen megtérülnek az oltalmazás költségei. Manapság a vállalkozások értékének egyre nagyobb hányadát a szellemi tulajdon (Intellectual Property, IP) adja, ami stratégiai eszköz lehet a bevételek és a vállalati vagyon növelésében. Egy terméket, üzleti tervet, vállalati stratégiát számos oldalról lehet védeni, például védjegyekkel, szabadalmakkal, designoltalmakkal, ezek tudatos alkalmazása a gazdasági sikert megalapozó innovációs folyamat fontos eleme. Bár a vállalkozások többsége tudja ezt, sokszor nincsenek meg a kellő ismeretek a hatékony védelemhez. Az SZTNH IP Scan szolgáltatása több nyugat-európai országban bevált módszerrel segít testre szabni a vállalkozás számára leghatékonyabb szellemivagyon-védelmi stratégiát.

Az ingyenes feltérképezés kifejezetten olyan innovatív vállalkozásoknak ajánlott, amelyek kutatás-fejlesztéssel foglalkoznak, mivel az IP Scan segítségével árnyalt képet kaphatnak a technológiájukhoz kapcsolódó szellemi vagyonról, a kapcsolódó jogi védelmi lehetőségekről, és esetleges felmerülő kockázatokról a szellemitulajdon-védelmi stratégiájuk kialakításához. „Számtalan vállalkozás esik el jelentős bevételektől amiatt, mert nincs tisztában a saját szellemi tulajdonának értékével, és hogy mindezt miként tudja megóvni. Az IP Scan során a vállalkozás egy személyes interjúval megismerteti fő terveit és fejlesztési elképzeléseit, mely alapján egy átfogó írásos jelentés készül, a vállalkozás pedig további konzultációkon vehet részt iparjogvédelmi, szerzői jogi szakemberekkel. Az IP-szakértő átvilágítja a céget, és tanácsot ad, hogyan védhető meg a legjobban a vállalkozás technológiája, termékei és szolgáltatásai a versenytársakkal szemben” – emeli ki az IP Scan kapcsán Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke.

Nem csak az IP Scan diagnózisa teljesen ingyenes, a javasolt szellemitulajdon-védelmi eljárások elindításához is hazai és uniós pályázatok is elérhetőek, hogy ezek is részben vagy teljesen ingyenesek legyenek. Az európai uniós tagországok számára elérhető KKV Alap (SME Fund) segítségével 2022-ben akár 2250 eurónyi támogatás is szerezhető a szellemitulajdon-védelmi tevékenységek, mint az oltalmazási folyamat, finanszírozására. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által gondozott Iparjog pályázat pedig jelentős támogatási intenzitás mellett segít a vállalkozásoknak saját szellemi tulajdonuk megvédésében.

Az elmúlt években Magyarországon a bejegyzett védjegyek száma nőtt legintenzívebben, de így is elmaradunk az európai uniós átlagtól. Hazánkban a kkv-k mindössze 3,4 százalékának van bármilyen oltalma. Ez az arány az unióban 8 százalék fölött van, míg Lengyelországban 10 százalék. Fontos, hogy a hazai vállalkozások is felismerjék, hogy a nemzetközi piacon való versenyképes pozíció megtartásához, a szellemitulajdon-védelem területén is lépést kell tartaniuk a konkurenciával. Ennek elérésében segítenek a hazai és az uniós támogatások.

Forrás: Műszaki Magazin

Utolsó módosítás: 2022. augusztus 22.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?