Ön itt áll: A HivatalrólSajtószobaA Hivatal a hírekbenNyomtatott sajtó
Ipari létesítmények védelmén dolgoztak az SZTE kutatói
2023. február 20.
Módosítás: 2023. február 21.
Olvasási idő: 1 perc
SZEGED. A Szegedi Tudományegyetem közreműködésével fejlesztett a Balasys IT Kft. korszerű technológiákat ötvöző, ipari környezetre optimalizált, kiberbiztonsági feladatokat ellátó, hálózati védelmi megoldásokat. A projektre a konzorcium több mint 760 millió forint támogatást nyert el a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból – tájékoztatott az SZTE közleményében.

Arról is beszámoltak, hogy az ipari automatizálási és folyamatirányítási rendszerek biztonságának fenntartása napjaink egyik legnagyobb kihívását jelenti. Azok ugyanis nem a kritikus infrastruktúrák, atomerőművek, vízművek vagy a villamosenergia-szállítás irányításában is alapvető szerepet játszanak. Egy ilyen rendszer elleni sikeres támadás nemcsak anyagi károkat okozhat, hanem számolva is súlyos veszteségek keletkezhetnek.

A közelmúltban zárult projektben olyan eszköz fejlesztése zajlott, amely képes az ipari hálózatok adatforgalmát valós időben monitorozni, a lehetséges támadásokat azonosítani és kiszűrni. Az SZTE kutatóinak feladata az eszköz hálózatibehatolás-detektorának fejlesztése volt.

Forrás: Délmagyarország

Utolsó módosítás: 2023. február 21.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?