Ön itt áll: A HivatalrólSajtószobaA Hivatal a hírekbenNyomtatott sajtó
Ismét jól szerepeltek a hazai kutatók
Ismét jól szerepeltek a hazai kutatók
2016. november 15.
Utolsó módosítás: 2017. december 29.
Olvasási idő: 2 perc

Mintegy nyolcmilliárd forinttal, vagy is huszonhatmillió euróval támogatja az Európai Bizottság két új magyar kutatási konzorcium létrehozását a termelésinformatika, a termelésirányítás és a molekuláris orvostudományok területén – jelentette be tegnap Budapesten Pálinkás József.

A Horizont 2020 keretprogram Teaming pályázatán elért eredmény a magyar kutatók kiemelkedő sikere – mondta tegnap budapesti sajtótájékoztatóján Pálinkás József. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI) vezetője kiemelte, hogy a kiegészítő hazai forrásokkal, valamint a részt vevő magyar és nemzetközi intézmények támogatásával a két program összesen huszonkétmilliárd forintból valósulhat meg a következő hét évben. A kutatás-fejlesztés terén alacsonyabb teljesítményű európai országokban új kiválósági központok létrehozását elősegítő nagy presztízsű pályázat tíz nyertesét – köztük portugál, szerb és bolgár projekteket – erős versenyben huszonhét ország százhatvankilenc pályázatból választották ki két lépcsőben.

A megmérettetés eredményeként a Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ (HCEMM) a Debreceni Egyetem, a Semmelweis Egyetem és a Szegedi Egyetem, valamint az MTA Biológiai Kutatóközpontja együttműködésével valósul meg. Biztos vagyok abban, hogy egy sikertörténet elején járunk – fogalmazott Fésüs László, aki hangsúlyozta azt is: az összesen 15,6 milliárd forintos projekt megvalósításában közreműködik a németországi Európai Molekuláris Biológia Laboratórium, amely az EU egyik legsikeresebb központja. A Termelésinformatikai és Termelésirányítási Kiválósági Központ a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetében és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen jöhet létre.

Az NKFI szerepe – az Európai Bizottság kutatásfejlesztést és innovációt ösztönző programjának részeként meghirdetett „Teaming” pályázati konstrukciója alapján – elsősorban a kormányzat a pályázó projektekkel kapcsolatos szakmai és pénzügyi elkötelezettségének, illetve a javaslatok hazai kutatási és innovációs stratégiákkal való összhangjának a biztosítása és a hazai résztvevők közti partnerség kialakításának elősegítése volt.

Forrás: Magyar Hírlap - 2016.11.15. (8. oldal)

Utolsó módosítás: 2017. december 29.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?