Ön itt áll: A HivatalrólSajtószobaA Hivatal a hírekbenNyomtatott sajtó
Jelentős k+f-csomagról döntött a kormány
2022. április 11.
Módosítás: 2022. április 14.
Olvasási idő: 1 perc
Jelentős, több mint 15 milliárd forintos kutatás-fejlesztési csomagról határozott a kormány, az erről szóló határozat a Magyar Közlönyben jelent meg.

A legnagyobb összeget, 5,2 milliárdot, a látásvisszaállításban úttörő eljárást kifejlesztő Roska Botond neurobiológusnak és Rózsa Balázs orvosfizikusnak, a mikroszkóptervező és -gyártó Femtonics Kft. alapítójának nevéhez fűződő BrainVision Center tudás- és kompetencia-központnak ítélte meg a kabinet. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap (NKFI Alap) terhére biztosítandó forrásból ebben az évben 3,9 milliárd forintot utalnak a tudományos centrumnak, amelynek fő feladata a látás-helyreállítást célzó, valamint más, központi idegrendszeri betegségek diagnózisát és terápiáját elősegítő alapkutatások előkészítése.

Ugyancsak az NKFI Alapból kap újabb forrást, 1,5 milliárdot a Molekuláris Ujjlenyomat Vizsgáló Központ, amelynek célja a vér molekuláris ujjlenyomatának mérése új generációs molekuláris diagnosztika kifejlesztésére, az egészségi állapot monitorozása és betegségek felismerése érdekében. A határozat értelmében a kutatói utánpótlás-nevelés szintén jelentős többletforráshoz jut. Ennek részeként az Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) meghirdetését és megrendezését 2022 és 2026 között minden évben félmilliárd forinttal segíti a kormány. Emellett több mint négymilliárddal nő a Kooperatív doktori program, másfél milliárddal pedig a Limitless Future – Határtalan jövő program büdzséje.

Forrás: Világgazdaság

Utolsó módosítás: 2022. április 14.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?