Ön itt áll: A HivatalrólSajtószobaA Hivatal a hírekbenNyomtatott sajtó
Jócskán megemelték a kutatás-fejlesztési alap keretét: a vállalati innováció erősítése új munkahelyeket teremthet
2020. augusztus 13.
Utolsó módosítás: 2020. augusztus 13.
Olvasási idő: 2 perc

Az innovációs támogatások hatékony eszközei a gazdaság megerősítésének, és hosszú távon is segítik a cégek fejlődését. A kormány éppen ezért döntött úgy, hogy 31,3 milliárd forint többletforrással támogatja a vállalatok K+F+I-tevékenységét – mondta a Világgazdaságnak Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese, miután a keddi Magyar Közlönyben megjelent, hogy a kormány jókora összeget csoportosított át a Gazdaságvédelmi Alapból a Nemzeti Kutatási és Innovációs Alap (NKFI Alap) javára. 

A miniszterhelyettes kifejtette: a koronavírus-járvány is rámutatott az innováció jelentőségére, ezért az NKFI Alapot úgy alakították ki, hogy azonnal reagálni lehessen a járvány okozta aktuális helyzetre. A kutatási alaprész 15 milliárd forint, az innovációs alaprész 16,3 milliárd többletfinanszírozásban részesül, az alap kerete 2020-ban eléri a 145 milliárd forintot.

Nem ez az első döntés az idén a kutatás-fejlesztési és innovációs szektort érintő támogatásnöveléséről. Egy júliusi kormányhatározat szerint az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat 2020-ban plusz 11 milliárd forintból, 2021-től beépülő jelleggel további 22 milliárd forintból gazdálkodhat. A kutatóintézetek a növekményből fedezhetnék a régóta várt kutatói béremeléseket. A kormány jóváhagyása értelmében a kutatóintézet-hálózat infrastruktúrájának megújítása is folytatódhat a következő években, mintegy 36,5 milliárd forintból.

A finanszírozás növelését indokolja, hogy a kormány a Nemzeti kutatás-fejlesztési és innovációs stratégiában vállalta: Magyarország 2020-ra a bruttó hazai termék arányában a kutatás-fejlesztési kiadásokat 1,8 százalékra emeli, 2030-ra pedig eléri a 3 százalékot. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb számításai szerint tavaly a GDP 1,48 százaléka, 693 milliárd forint jutott kutatás-fejlesztésre, ami az elmúlt harminc év második legmagasabb értéke, de a 2 százalékos uniós átlagtól továbbra is elmarad. Az innováció követői közé tartozó országok, mint Ausztria és Svédország, évről évre 2,5-3 százalék fölötti ráfordítást biztosítanak. Az NKFI Alap keretéből támogatott vállalati együttműködések is hozzájárulnak a vállalkozások technológiai fejlődéséhez és erősödéséhez, valamint a magas hozzáadott értékű, magas munkatermelékenységgel jellemezhető álláshelyek számának növekedéséhez – tette hozzá Schanda Tamás.

Forrás: Világgazdaság
Utolsó módosítás: 2020. augusztus 13.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?