Ön itt áll: A HivatalrólSajtószobaA Hivatal a hírekbenNyomtatott sajtó
Középpontban az élelmiszer-innováció
2018. május 01.
Módosítás: 2018. május 15.
Olvasási idő: 1 perc
Április elején Budapesten 130 hazai és számos nemzetközi szervezet szakembereinek részvételével nemzetközi konferencián vitatták meg a világ vezető élelmiszeripari vállalatai az élelmiszer-termelés jövőjét, technológiai fejlődésének lehetőségeit. A kétnapos rendezvény fókuszában egyebek között a környezetvédelem, a fenntartható gazdálkodás kialakítása, illetve a biotechnológia állt.

A 2014 óta meghirdetett tematikus nemzeti kutatás-fejlesztési programok keretében mintegy 25 milliárd forint támogatás fordítható az élelmiszer-technológiához kapcsolódó programokra, a többi között a Víz-egészség-élelmiszer, a Tiszta ivóvíz, valamint az Agrárinnováció és biotechnológiai program keretében. Minderről Monszpart Zsolt, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökhelyettese beszélt az esemény nyitó előadásában. Azt is elmondta, hogy a 2015 óta hazai forrásból és az uniós strukturális alapokból támogatott innovációs projektek közel negyede, mintegy 93 milliárd forint támogatással kapcsolódik az egészséges és helyi élelmiszerek, agrárinnováció ágazati prioritáshoz. Az élelmiszer-technológia területén az új megoldások kifejlesztése az ipari és kutatóhelyi együttműködésekre építve lehet eredményes – szögezte le. Sebők András élelmiszeripari innovációs szakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy az automatizálás területéről származó tudás, például az autóipar számára kifejlesztett, már rendelkezésre álló megoldások számos esetben adaptálhatók az élelmiszer-feldolgozás speciális feladataira.

Forrás: INNOTÉKA - 2018. 05. 01.

Utolsó módosítás: 2018. május 15.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?