Ön itt áll: A HivatalrólSajtószobaA Hivatal a hírekbenNyomtatott sajtó
Magyar innováció segíti az úszó hulladékgyűjtést
2023. január 04.
Módosítás: 2023. január 10.
Olvasási idő: 2 perc
Automata folyótakarító hajót és a hulladék begyűjtését segítő kamerarendszert fejlesztett ki a Future Plastik Kft., a Robo-Collect elnevezésűvízi jármű és a hozzá kapcsolódó műszaki infrastruktúra magyar innováció keretében valósult meg – tájékoztatta a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége a távirati irodát.

Közleményük szerint a Tisza Európa egyik legsúlyosabban szennyezett folyója; vízügyi adatok szerint nagy áradások idején több mint ötszáz palackot hoz percenként Ukrajnából és Romániából. Ez éves szinten 10-20 ezer tonna hulladékot jelent, aminek megállítására és kitermelésére már több innováció született. Ezeket a tapasztalatokat is figyelembe véve fejlesztette ki a Future Plastik Kft. szakmai partnereivel azt az integrált rendszert, mely képes a folyón úszó hulladék észlelésére, begyűjtésére és osztályozására. A RoboCollect kamerarendszerrel, kiemelő szállítószalaggal és hulladékosztályozó rendszerrel ellátott vízi jármű.

A hulladék észlelésében, vagyis a hulladékáradat mozgásának előrejelzésében hidrológiai modell segít, hogy a szakemberek megtalálják azt a helyet, ahol a legjobban eltávolítható a szennyezés. A térfigyelő kamerarendszer képeit feldolgozó, újonnan fejlesztett algoritmus lehetővé teszi nagy területek pásztázását és a hulladék felismerését. A hajó eszközrendszerének meghajtása autonóm napelemes energiarendszerrel történik.

A szemétáradat érkezésekor a hajó ennek útjába áll, az áramlással szemben lehorgonyozva működik és emeli ki a szenynyeződést. A kiemelt hulladék válogatás után egy másik, kisebb vízi eszköz segítségével úgy távolítható el a hajóról, hogy annak nem kell elhagynia eredeti munkaterületét. A fejlesztés részeként megépített szeparátor segítségével a hulladék szelektálása akár automatizáltan is működhet.

A fejlesztők reményei szerint a hajó hamarosan munkába áll a hazai folyókon, elsősorban a Bodrogon és a Tiszán, segítve az ottani védekezést. Mivel prototípusról van szó, az éles tesztek bizonyítják majd a hajó használhatóságát és a további fejlesztési lehetőségeket – közölte a szövetség. A fejlesztés a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával valósult meg. KA: A Robo-Collect hulladékgyűjtő és folyótisztító hajó bemutatója decemberben a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság I. Szakaszmérnökség Hajózási Kirendeltségén. Automata folyótakarító hajót és a hulladék begyűjtését segítőkamerarendszert fejlesztett ki a Future Plastik Kft. A Robo-Collect elnevezésűvízi járműés a hozzá kapcsolódó műszaki infrastruktúra magyar innováció keretében valósult meg

Forrás: Napló

Utolsó módosítás: 2023. január 10.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?