Ön itt áll: A HivatalrólSajtószobaA Hivatal a hírekbenNyomtatott sajtó
Országos innovációs konzultációsorozat indult
2019. február 28.
Módosítás: 2019. március 12.
Olvasási idő: 2 perc
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), valamint a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) február 5. és március 6. között, összesen 25 helyszínen szervezi az Országos Innovációs Fórumot. A megyei eseményekre a kutatás-fejlesztésben és innovációban érintett minden helyi és térségi szereplőt várnak.

Az összes megyét érintő rendezvénysorozat célja Magyarország újjászerveződő innovációs környezetének megalapozása és a megújuló KFI rendszerrel, pályázatokkal kapcsolatos eddigi tapasztalatok, érdemi javaslatok és szakmai vélemények, valamint a felmerülő igények országos felmérése is egyben. „Az innováció társadalmi jelentősége meghatározóvá vált, így időszerű egy új magyar Nemzeti Kutatás-fejlesztési és Innovációs Stratégia megalkotása. Várhatóan az Európai Unió kiemelten fogja támogatni 2021-től a tagországok innovációs képességeinek fejlesztését, így az ITM már a következő időszakra is tervez” – tájékoztatott Szigeti Ádám, az ITM innovációért felelős helyettes államtitkára.

Az NKFIH egyik legfőbb célkitűzése az innováció széles körű hozzáférhetőségének biztosítása, társadalmi jelentőségének fokozása, gazdaságfejlesztési képességének emelése. Birkner Zoltán, a Hivatal elnöke hangsúlyozta: „Stratégiai partnerünkké kell tennünk a teljes hazai kkv-szektort. Ha sikerül fejlesztenünk a kis- és közepes vállalkozások innovációs képességét, akkor jelentős mértékben tovább fokozható a magyar gazdaság teljesítőképessége.

Épp ezért vonzóvá, érthetővé és széleskörűen hozzáférhetővé kell tenni az innovációt.” A fórum kiemelt szakmai partnere a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK). Parragh László, az MKIK elnöke szerint: „Magyarországon kulcsfontosságú kérdés napjainkban a vállalkozások versenyképességének javítása, e területen a hazai kkv-szektor helyzetbe hozása elsődleges. Ebben játszik kiemelkedő szerepet az innovációs ökoszisztéma kialakítása, az innováció mindennemű támogatása, hiszen ez lehetőséget teremt arra is, hogy a magyar tulajdonú vállalkozások exportpiacon megjelenjenek, becsatlakozzanak termelési, értékesítési láncokba, gazdálkodási és pénzügyi kultúrájuk tudatosabbá, megalapozottabbá váljon. Mindez a társadalmi és gazdasági fejlődés biztos bázisát jelenti.” Sebők Katalin, az NKFIH elnökhelyettese, a fórum főszervezője elmondta: „A széles körű szakmai összefogással megvalósuló rendezvénysorozat keretében az ITM és az NKFIH szakértői mellett előadásokat fognak tartani a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának, a Bay Zoltán Kutatóintézetnek, 19 egyetemnek és 25 szakképzési centrumnak a képviselői is.” Az Országos Innovációs Fórum részletes programja elérhető az orszagos-innovacios-forum.hu oldalon.

Forrás: Innotéka - 2019.02.28. (22. oldal)

Utolsó módosítás: 2019. március 12.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?