Ön itt áll: A HivatalrólSajtószobaA Hivatal a hírekbenNyomtatott sajtó
Szabad-e szedni?
2023. március 03.
Módosítás: 2023. március 03.
Olvasási idő: 1 perc
A táplálékkiegészítők gyógyszerkölcsönhatásainak vizsgálatára dolgoztak ki eljárást a Charles River Laboratories Hungary Kft. és a Szegedi Tudományegyetem kutatói egy, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) által támogatott projektben.

A gyógynövények, vitaminok és táplálék kiegészítők kontrollálatlan használata kiegészítő terápiaként fontos népegészségügyi kérdés. A gyógyszerhatóanyagokkal ellentétben ezeknek a készítményeknek a gyógyszerek hatékonyságát befolyásoló tulajdonságait jelenleg nem kötelező vizsgálni. Együttes szedésük azonban módosíthatja azt, esetleg fokozhatja a mellékhatásokat. Ezekben a folyamatokban központi szerepet játszanak a transzporterfehérjék. A 2019-ben elindított program célja olyan komplex szolgáltatáscsomag és információs bázis létrehozása volt, amely elősegíti a táplálék kiegészítők, a gyógynövénykészítmények felszívódásában és hasznosulásában szerepet játszó transzporterfehérjék azonosítását, és ennek ismeretében a gyógyszerekkel való kölcsönhatásaik vizsgálatát.

A kutatók feltérképezték néhány széles körben elterjedt gyógynövénykivonat – kender, rózsagyökér, gyömbér, macskakarom, egynyári üröm – transzporter- és gyógyszerkölcsönhatásait is. Kiderült, hogy a gyógynövények jelentős mértékben módosíthatják egyes gyógyszerek terápiás hatását. Így például egy kemoterápiás készítmény a rózsagyökér-kivonattal együtt alkalmazva alacsonyabb koncentrációban volt jelen a kísérleti állatok vérében, aminek következtében a hatásossága csökkenhet. (MTI)

Forrás: Szabad Föld

Utolsó módosítás: 2023. március 03.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?