Ön itt áll: A HivatalrólSajtószobaA Hivatal a hírekbenNyomtatott sajtó
Száz magyar találmány és fejlesztés egy helyen
2020. július 01.
Utolsó módosítás: 2020. július 01.
Olvasási idő: 2 perc
Száz magyar találmányt és fejlesztést bemutató kiadvány jelent meg a Magyar Innovációs Szövetség szakmai támogatásával. A szerkesztők az egyszerű ötletektől a sci-fi-filmek világát idéző csúcstechnológiákig válogattak a kínálatból.

Ma is vannak olyan magyar találmányok és fejlesztések, amelyek a világ élvonalába tartoznak a mezőgazdaságtól egészen az űrkutatásig – emelte ki közleményében a Magyar Innovációs Szövetség. Mint írják, amíg egy ötletből olyan termék születik, amely a 30 napos kampányidőszak félidejére már a tervezett összeg hússzorosát gyűjti be közösségi finanszírozásból, vagy amely 100 éve alig változó technológiában ér el áttörést, bízhatunk abban, hogy a „magyar feltaláló” kifejezés a jövőben is büszkeségre adhat okot számunkra.

A 100 magyar találmány és fejlesztés 2020 című kiadványban bemutatott találmányok között van például drónelfogó robotrepülőgép, a világ legkisebb műholdja, úszó ház, okosdiabétesz asszisztens, érintésmentes fizetés autóval, adattároló katonai szintű titkosítással, beszédfelismerő mesterséges intelligencia, kerámiaburkolatú infrapanel, továbbá okosvíztisztító, digitális okostükör, kis méretű profiszimulátor, intelligens irodai szék, égetés nélkül készülő tégla, probiotikus gyümölcs- és zöldséglevek, tisztítószerek szennyvízből, de törhetetlen hajó is szerepel a válogatásban.

A közleményben idézik Birkner Zoltánt, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökét, aki szerint a kormány víziója, hogy Magyarország az évtized végére Európa öt legversenyképesebb országa közé tartozzon. „Kívánom, hogy a 100 legérdekesebb magyar innováció szolgáljon példaként mindannyiunknak, és adjon inspirációt ahhoz, hogy a lehető legtöbben erre az útra lépjünk. Mert az innováció mindenkié” – fogalmazott a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke.

Forrás: Sabadság

Utolsó módosítás: 2020. július 01.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?