A következő évtizedekben a növénynemesítés irányát döntően meghatározó tényező lesz a klímaváltozás talajszerkezetre, talajminőségre gyakorolt hatása, a növényeket ezek révén érő stresszhatások elleni küzdelem. A paprikánál egy olyan fajta létrehozására törekszenek, amely ellenáll az extrém magas hőmérsékletnek, a hőmérséklet ingadozásnak, magas sókoncentrációnak, és jól viseli a szárazságot is. A borsónál egy korai fajta, sötétzöld színű –feldolgozás esetén kevésbé színvesztő –, nagy méretű, magas szintű biotikus stressztoleranciával rendelkező fajta nemesítését tűzték ki célul. Az uborka és a dinnye esetében magas sótolerancia-szintű fajtákat akarnak létrehozni, amelynek révén e két növényfaj termesztése jobban eltolódhatna a mediterrán térség felé.
Forrás: Agrárium - 2019.09.30. (46. oldal)