Ön itt áll: A HivatalrólSajtószobaA Hivatal a hírekbenOnline sajtó
Az A2 fehérje új kapukat nyithat az érintettek előtt
2025. augusztus 19.
Módosítás: 2025. augusztus 21.
Olvasási idő: 2 perc

Az Állatorvostudományi Egyetem, valamint a CERES Holding Zrt. között kiemelt kutatási együttműködés alakult ki, amelynek fókuszában az A2 tejtermékek fejlesztése áll. Ahogy azt az egyetem rektora említette: sokakat érintenek a tejtermékekkel kapcsolatos fogyasztási problémák, és az innovatív vonal megoldást kínálhat.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap finanszírozásával, két évig tartó projekte 435 millió forintos költségvetéssel valósulhat meg.

A CERES holding tulajdonában lévő ZILDA tejüzemet 2019 óta működtetik a Baranya vármegyei Mágocson. 2022-ben a Holstein-friz Tenyésztők Egyesülete elsőként minősítette a létesítményt A2/A2 tehenekre genetikai szelekciót végző telepre. Elkezdődhetett a sajtféleségek és joghurtok termelése. Hamarosan elkészültek az első laktózmentes termékek is. 2025-re sikerült elérni, hogy az itteni teljes állatállomány A2/A2 genetikával rendelkezik és A2-es tejet termel.

A projektben dolgozók célul tűzték ki, hogy egy új, táplálkozásélettani szempontból kedvező hatású, megnövelt eltarthatósági tulajdonságokkal rendelkező A2 joghurt- és sajt termékcsaládot fejlesszenek ki.

Prof. Dr. Sótonyi Péter rektor kiemelte, hogy ezzel az együttműködési megállapodással egy már létező kutatás-fejlesztési kapcsolatot erősítettek meg. A rektor az egyetem részéről különösen fontosnak tartja, hogy hallgatóikat olyan hasznos tudással gazdagíthatják az itt megszerzett tapasztalotokkal, hogy ők a jövőben a haszonállatgyógyászat és az élelmiszerbiztonság területein is könnyedén megtalálhatják majd számításaikat.

A professzor joggal büszke arra, hogy kutatásaikkal nemcsak az állatok, hanem az emberek életét is jótékonyan befolyásolhatják

Gyenei Ferenc, a Ceres Holding Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a már kapható ZILDA termékcsalád, jól példázza, hogy innovációval, a fejlesztéssel lehetséges olyan terméket létrehozni, amely kiemelkedik versenytársai közül. Ez az új projekt egy négyéves munkának az eredménye. A ZILDA termékcsaládról elmondható, hogy teljesen tartósítószermentes, kiemelkedő minőségű, és szavatossági időben is versenyképes.

A projekt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap finanszírozásával, a „KKV fókuszterületi innovációs program” keretében valósul meg, „Digitális élelmiszerlánc menedzsment rendszerrel támogatott A2 tejtermékek fejlesztése” címmel.

Forrás: agroforum.hu

Utolsó módosítás: 2025. augusztus 21.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?
A weboldalon HTTP-sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Az adatvédelmi tájékoztatóban bővebb információkat talál arról, hogyan gondoskodunk adatainak védelméről.
Rendben