Ön itt áll: A HivatalrólSajtószobaA Hivatal a hírekbenOnline sajtó
Átadták az innovációs szövetség ifjúsági tehetségkutató versenyének elismeréseit
2021. június 22.
Módosítás: 2021. június 23.
Olvasási idő: 4 perc
Budapest, 2021. június 22., kedd (MTI) - Átadták a 30. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny elismeréseit kedden a Magyar Tudományos Akadémia székházában.

A Magyar Innovációs Szövetség 2020/2021. évi versenyén 4 első, 4 második, és 3 harmadik helyezettet díjaztak, 11 pályázatot kiemelt dicséretben, további 44 pályázatot pedig dicséretben részesítettek, elismerték továbbá a tanárok és középiskolák tehetséggondozó tevékenységét is.

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter köszöntőjében hangsúlyozta, hogy Magyarországon a Nemzeti Tehetség Program is támogatja a fiatal tehetségeket, ennek forrása az idén 3,6 milliárd forint a központi költségvetésből és a személyi jövedelemadó 1 százalékának felajánlásából, jövőre pedig 4,2 milliárd forint biztosítja majd a programban a tehetségek segítését, éves szinten 350 ezer diákot érnek el.

A miniszter kiemelte, a program részeként a Stipendium Peregrinum ösztöndíj a fiatal tehetségek külföldi egyetemi tanulását támogatják. A lehetőséget az idén második alkalommal hirdették meg, a jelentkezések már lezárultak, és magasszintű zsűri dönt majd az ösztöndíjasokról.

Novák Katalin szólt arról is, hogy az innováció a versenyképesség alapja is. A várakozásokkal ellentétben az Európai Unió versenyképessége az utóbbi időben nem növekedett, ugyanakkor Magyarország kiemelkedő helyet foglal el az innovációs képességekben. Ezzel Magyarország szeretné megőrizni, javítani az ország versenyképességét, és hozzájárulni az uniós versenyképességhez.

Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke, a verseny szervezőbizottság elnöke elmondta, hogy az Európai Unió 1988 óta szervezi hivatalosan a Fiatal Tudósok Versenyét, melynek célja előmozdítani a 14-19 év közötti fiatal tudósjelöltek együttműködését, hozzájárulni az ígéretes fiatal tehetségek fejlődéséhez. A döntőt először 1989-ben rendezték meg Brüsszelben, és azóta egy-egy európai ország látja vendégül a fiatal diákokat.

Az 1991/92. évi I. Országos Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny megrendezésével Magyarország számára lehetőség nyílt arra, hogy Kelet-Közép-Európából elsőként csatlakozzon az EU versenysorozatához. A magyar fiatalok kitűnő szereplésének köszönhetően az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny 1995 óta teljes jogú tagja lett az európai versenysorozatnak. Az európai és különböző világversenyeken a magyar fiatalok rendkívül eredményesen szerepelnek - tette hozzá Pakucs János.

Jakab László, a BME villamosmérnöki és informatikai kar professzora, a bíráló bizottság elnöke ismertette, hogy a 2020/2021. versenyre színvonalas, rekordszámú, 140 pályázat érkezett, ebből 13 határon túli magyar fiataloktól. A zsűri 82 pályázatot fogadott el, és javasolt kidolgozásra, az április 1-jei határidőig 68 pályamunka kidolgozása fejeződött be. Az értékelésnél tekintettel voltak arra is, hogy kiválasszák a világversenyeken induló magyar fiatal tehetségeket is.

Az idei verseny első díját kapta Balázs Gábor Gergő, az ócsai Bolyai János Gimnázium diákja csillagászatot érintő munkájáért, Seitz Erik, a Pannonhalmi Bencés Gimnázium diákja a gyógyszeriparban használható új modell kutatásáért, Ecsedi Boglárka, a Hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium diákja a mesterséges neurális hálózatok működésének optimalizálásáért, Radó János, a budapesti Berzsenyi Dániel Gimnázium diákja a digitális toll pályázatáért.

A Magyar Innovációs Szövetség legjobb határon túli pályázónak járó ösztöndíját Ravasz András Zoltán, a Kőrösi Csoma Sándor Líceum diákja nyerte el a vakok olvasását segítő braille comfort pack pályázatával, amely a versenyben az egyik második helyezett volt.

A Magyar Innovációs Szövetség közölte, az idén a szeptember 17-19. között a Salamancai Egyetem által online megrendezésre kerülő Európai Unió fiatal tudósok versenyének döntőjében Magyarországot három első helyezett pályázat képviselheti, illetve ekkor tartják külön szekcióban az előző évi verseny halasztott döntőjét is, ahol pedig a 2019-2020. évi hazai verseny győztesei versenyeznek projektjeikkel.

Az első, második és harmadik helyezettek egyéves ösztöndíjat kaptak, és 100 többletpontra jogosultak a felsőoktatási felvételin.

A 30. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt 2020. október 1-én hirdette meg a Magyar Innovációs Szövetség a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) NKFI Alapból nyújtott főtámogatásával, az Innovációs és Technológiai Minisztériummal, az Emberi Erőforrások Minisztériumával és az M5 csatornával közösen.

A verseny fővédnöke Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter, valamint Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere.

A pályázatok kidolgozását vállalatok, intézmények anyagilag is támogatták.

30. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjátadó - 2021. június 22.
Átadták a 30. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny elismeréseit kedden a Magyar Tudományos Akadémia székházában.


Forrás: MTI

Utolsó módosítás: 2021. június 23.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?