Ön itt áll: A HivatalrólSajtószobaA Hivatal a hírekbenOnline sajtó
Bambuszrost alkalmazása édes mogyoróskrém energiatartalmának csökkentésére
2022. december 23.
Módosítás: 2023. január 10.
Olvasási idő: 3 perc
A VINO GUSTO MOGYORÓKRÉM Nagykereskedelmi Kft. a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása (VÁLLALATI KFI_16) című pályázati felhívás keretében a 2017 évi 1. fordulóban támogatást nyert “Táplálkozás-élettanilag kedvező hatású mogyorókrém kifejlesztése, különös tekintettel a zsiradékokra és szénhidrátokra” munkacímmel a korábban is előállított Miss Nuss mogyoróskrém további fejlesztésére.

A projekt 136 761 200 Ft támogatásban részesült, a projektmegvalósítás időszaka 2017.07.01-től 2019.06.30-ig tartott. A felhívás a tudásintenzív, innovatív vállalkozásokat ösztönözte, jelentős szellemi hozzáadott értéket tartalmazó új, piacképes termékek, szolgáltatások, technológiák házon belüli kifejlesztésére.

A piacon már most is sikeres termék (Miss Nuss mogyoróskrém) fejlesztését három fejlesztési aspektus szerint végeztük:

1.) csökkenteni kívántuk az energiatartalmat (a mogyoróskrém viszonylag magas arányban tartalmaz répacukrot és zsiradékokat);

2.) A magas hányadban jelenlévő élelmi zsírok összetétele kapcsán célul tűztük ki az omega-3 típusú, részben esszenciális zsírsavak jelentős aránynövelését, ezáltal a zsírsavprofil dietetikai szempontból történő optimalizálását;

3.) A rostokban kifejezetten szegény mogyoróskrém esetében rostforrás biztosításával tovább kívántuk mérsékelni az energiatartalmat és javítani kívántuk az emésztésélettani tulajdonságokat.

Az 1. és 3. szakmai célkitűzés megvalósításáról a korábbiakban publikációt készítettünk, mely ITT érhető el.

A 3. pont megvalósítása érdekében olyan élelmi rostforrást kívántunk alkalmazni, melynek emészthetősége minimális. A lehetséges termékek közül a következő követelmények alapján választottunk:

  • Aroma, illat- és ízmentes,
  • Jól bekeverhető, kellően apró szemcseméretű,
  • Jól homogenizálható a barna és a fehér krémbe is, lehetőleg fehér színű legyen.

Munkánk során többféle olyan alkotóval dolgoztunk, melyek emészthető és nem emészthető rosttartalma magas. Egyik ilyen komponens a lenmagliszt volt. A lenmagliszt 36-38% olajat tartalmaz, és bruttó energiatartalma 1680 kJ/100 g. Kétségtelen, hogy egy ilyen magas olajtartalmú termékkel kiváltható volt a mogyoróskrém zsírtartalmának egy hányada (nagyon jelentős esszenciális alfa-linolénsav bevitel mellett), viszont a lenmagliszt szemcsemérete túl nagy, melytől a mogyoróskrém szemcsés, inhomogén, szokatlan megjelenésű lesz. Ennek okán lemondtunk ezen termék alkalmazásáról.

A három kritériumnak jól megfelelt a kereskedelmi forgalomban könnyen beszerezhető bambuszrost liszt (1. ábra). A bambuszrost liszt nagyon laza szerkezetű, alacsony sűrűségű, teljesen fehér színű anyag.

Tekintettel arra, hogy a bambuszrost liszt gyakorlatilag nem emészthető humán esetben, ezen rostforrás bekeverése mellett döntöttünk. A rostforrás szemcséi tapasztalatunk szerint nehezítik a mogyoróskrém előállítását. A krém homogénezése melegen történik, és a visszahűtés során a rostszemcsék fokozhatják a kristályképződést, ami a krém állagát kedvezőtlenné tenné. Ennek elkerülésére modell szinten teszteltük a krémbe maximálisan bekeverhető mennyiséget, amit 10 tömeg%-nak találtunk.

A maximálisan bekeverhető rostmennyiég felével (5%) elkészített mogyoróskrém deklarált összetételét akkreditált laboratóriumban vizsgáltattuk meg, és összehasonlítottuk az eredeti termékkel (1. táblázat).

1. táblázat: Az 5% bambuszrost liszttel készített mogyoróskrém összehasonlítása a kiindulási termékkel
  Miss Nuss 5% bambuszrost
összes zsírtart., m/m% 37 33.2
telített zsírsav, m/m% 11.1 9.5
egyszeresen telítetlen zsírsav, m/m% 18.2 15.6
többszörösen telítetlen zsírsav, m/m% 7.5 7.9
omega 3 zsírsav, m/m% 1.8 2.8
élelmi rost, m/m% 10.1 16.5
össz szénhidrát, m/m% 47.06 43.1
összcukor, m/m% 47 39.46
keményítő, m/m% 0.1 0.1
fehérje, m/m% 2.6 3.6
Na 0.11 0.16
Cl 0.28 0.4
Energia, kJ/100 g 2294 2154

Fontos annyi kiegészítést tenni, hogy a humán dietetikában alkalmazott energiamegadási mód hagyományosan bruttó energia alapú, melynek meghatározása során az élelmiszermintát kaloriméterben elégetik. Ez a módszer a rosttartalmat is energiaforrásként értelmezi, pedig a bambuszrost emésztése emberben elhanyagolható. Valós eredményünk (emészthető energia) tehát a táblázati adatnál kedvezőbb. A kiindulási alapban található 10.1% rost eredete a mogyoró és a kakaó volt.

Az emelt rosttartalmú mogyoróskrém ajánlható olyan egészségtudatos fogyasztóknak, akik nem szeretnének lemondani a mogyoróskrém fogyasztásáról, de csökkenteni szeretnék az energiabevitelt.

Forrás: agronaplo.hu

Utolsó módosítás: 2023. január 10.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?
A weboldalon HTTP-sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Az adatvédelmi tájékoztatóban bővebb információkat talál arról, hogyan gondoskodunk adatainak védelméről.
Rendben