A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem – a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Mecenatúra (MEC_24) programjának támogatásával létrejött – tudománynépszerűsítő sorozatában a csokoládék és a csokoládékészítés sokszínű világába viszik el a nézőket. Az istenek eledelének története több évezredes múltra tekint vissza, a maják és az aztékok keserű italként fogyasztották a kakaóbabot. A spanyol hódítók révén került a kakaó Amerikából Európába, amely azóta is töretlen népszerűségnek örvend.
A MA TE mit eszel? - A csokoládé rejtelmei című programban kiderül, hogy vajon a fehércsokoládé is csokoládénak számít-e? A tej- vagy az étcsokoládé az egészségesebb? Mindig a drága csoki a nyerő? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphat, aki figyelemmel kíséri az adást. Az egyetem közleményét szemléztük.
Mit nevezünk csokoládénak?
A Magyar Élelmiszerkönyv szerint kakaótermékekből és cukrokból készül, terméktípusonként eltérő, de előírt a kakaó szárazanyagtartalma (ami kakaóvajból és szírmentes szárazanyagból áll össze), s a kakaóvajon túl legfeljebb 5%-ban tartalmaz más növényi zsiradékot. Mindezeken túl még azt is megtudhatják a nézők, hogy mik a kakaós masszák, mint például a bevonók, amelyekről kiderül, hova kategorizálhatók. Elárulják továbbá, hogy a csokoládé tökéletes alapanyaga, a kakaó honnan származik, hogyan dolgozzák fel, s milyen fogyasztási szokások kapcsolódnak hozzá - írták.
A MATE november 30-ig tartó filmsorozata közérthetően, tudományosan megalapozott információkkal segíti a fogyasztókat az egészségtudatos életmód és táplálkozás kialakításában. A sorozat személyes hangvételű, gyakorlatias, vizuálisan igényes videók formájában éri el a közönséget. Minden epizódhoz kötődik egy podcast-beszélgetés is, ahol az adások témaköreit még mélyebben járják körül az egyetem szakemberei.
Az élelmiszerekről közölnek fontos tudnivalókat a sorozatban
A sorozat célja az, hogy párbeszédet kezdeményezzen. A közösségi médiafelületeken a nézők kérdéseket tehetnek fel, szavazhatnak témákról, hozzászólhatnak a látottakhoz. A szervezők egyetemi versenyeket és workshopokat is terveznek, ahol az érdeklődők találkozhatnak a kutatókkal, és saját élményeiken keresztül kerülhetnek közelebb a tudományhoz. Ezzel a sorozat nem csak információforrás, hanem közösségi élmény és tudományos párbeszéd platformja is lesz.
A projekt szakmai vezetője Dr. Kocsis Tamás, az NKFIH Tudományos Mecenatúra pályázat nyertes kutatója, a MATE Élelmiszertudományi és Technológiai Intézetének egyetemi docense.
A kapcsolódó csokoládés adás itt érhető el: https://youtu.be/dted3-i2mqg
Forrás: magro.hu



